Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

ROC trekt zich terug uit 'Het Warenhuis' in Enschede, zoektocht naar invulling cultuurhotspot

Oude VD Ernst Bergboer
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

Het beoogde 'cultuurverzamelgebouw' Het Warenhuis gaat voorlopig verder met twee deelnemers. Het ROC van Twente heeft zich teruggetrokken uit het prestigieuze project dat gerealiseerd moet worden in het voormalige V&D-pand aan de Brammelerstraat in Enschede. Behalve Concordia en Theater Sonnevanck zou ook de mbo-school zich er vestigen met haar eigen Podiumacademie. Daar worden leerlingen opgeleid tot artiest of voor een baan achter de schermen. De gemeente moet nu snel op zoek naar een alternatieve invulling, onder meer om een subsidie van het Rijk voor centrumontwikkeling veilig te stellen.

In een brief namens het college is de gemeenteraad ingelicht over de voortgang van Het Warenhuis. De afgelopen tijd zijn er haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd naar het samengaan van Concordia, Sonnevanck en de Podiumacademie in het karakteristieke pand aan Kruispunt De Graaff. De boodschap die het college van B&W heeft ontvangen is dat het ROC van Twente tot de conclusie is gekomen dat intreding in het cultureel Warenhuis niet haalbaar is. "De benodigde investeringen zijn niet passend gebleken bij de mogelijkheden die zij hebben voor hun onderwijshuisvesting", staat in de brief.

Theaters willen door

Daarmee valt een belangrijke pijler weg onder de culturele hotspot, het project dat onlangs door pandeigenaar en projectontwikkelaar John Landewé werd gepresenteerd. Concordia en Sonnevanck hebben bij de gemeente aangegeven de ontwikkeling van Het Warenhuis 'met overtuiging te willen voortzetten'. "Dit vraagt om een heroriëntatie op de exacte invulling en transformatie van het pand tot culturele hotspot. Een heroriëntatie waar de culturele instellingen en pandeigenaar in eerste instantie zelf de ruimte voor moeten krijgen."

“Op korte termijn spreken wij samen met de betrokken partijen over een passende invulling van de leeggekomen ruimtes en haalbaarheid van de businesscase”

Er was al een zoektocht gaande naar een vierde (cultuur)partner om de overgebleven vrije ruimten in het gebouw op te vullen. Een deel van de gemeenteraad had daarvoor de Centrale Bibliotheek in gedachten. De bieb zou in eerste instantie verhuizen naar de 'Huiskamer van de Stad' in het Wilminktheater, maar uit dat miljoenenproject is vorig jaar de stekker getrokken. Een eerste analyse zou hebben uitgewezen dat er in Het Warenhuis te weinig (geschikte) plek zou zijn voor een boekenuitleen. Het terugtrekken van de Podiumacademie werpt wellicht nieuw licht op dit scenario.

Gesprek over businesscase

De bibliotheek lijkt zich echter prima te voelen op de huidige locatie aan de Pijpenstraat. Om met de tijd mee te kunnen gaan, vraagt dat gebouw vraagt wel om een renovatie. Iets dat volgens de gemeente Enschede behoorlijk in de papieren gaat lopen, maar daar lijkt de directie van de bibliotheek het niet mee eens. Er wordt een bedrag genoemd van zo'n 5 miljoen euro.

Het college zit ermee in de maag. Ook zonder het doorgaan van de Huiskamer van de Stad wil zij flink investeren in het verplaatsen en vernieuwen van de entree van het Wilminktheater. Nu moet er ook nog een invulling worden gezocht voor Het Warenhuis. "Op korte termijn spreken wij samen met de betrokken partijen over een passende invulling van de leeggekomen ruimtes en haalbaarheid van de businesscase", schrijft het college in een raadsbrief.

icon_main_info_white_glyph

ROC van Twente: 'Vertrek met tegenzin'

Het ROC van Twente zag met de Podiumacademie een grote meerwaarde in deelname in Het Warenhuis. "Daarmee zouden we een kruisbestuiving mogelijk maken tussen instellingen, culturele ondernemers en creatief onderwijs", aldus een woordvoerster. "Dat past heel goed in onze ambitie om invulling te geven aan eigentijds, aantrekkelijk beroepsonderwijs in het hart van Twente. ROC van Twente vertrekt dan ook met tegenzin uit het initiatief. De reden daarvoor is dat wij bekostiging per student ontvangen en helaas blijken de oplopende huisvestingskosten het voor niet ons niet langer haalbaar te maken ons onderwijs hierin onder te brengen."

Subsidie op het spel

De ontwikkeling van Het Warenhuis (dus ook de haalbaarheid van de business case) is essentieel voor enkele centrumplannen. De gemeente wil op korte termijn de Korte Hengelosestraat grondig vernieuwen. Het liefst ziet het college de straat in de toekomst als een bijzondere winkelstraat, die wordt gevuld door ambachtelijke, lokale ondernemers met verse producten. Speciaalzaken, dus. Daar hoort een andere uitstraling van het winkelgebied bij.

Lees ook
Oude V&D-pand in Enschede moet weer 'Warenhuis' worden

Voor deze werkzaamheden ontving de gemeente 3,2 miljoen euro subsidie van het Rijk. Harde voorwaarde voor deze subsidie is dat er bij de vernieuwingen ten minste twee private investeerders zijn betrokken. Eén daarvan is Ska-Pa, dat 36 loftwoningen gaat bouwen aan de Brammelerdwarsstraat. De andere investeerder is Landewé met Het Warenhuis. Het doorgaan van het project is dus van belang voor de ontvangen subsidie. Als er binnen een jaar na toekenning (december 2024) geen groen licht is, loopt de gemeente het risico de subsidie te moeten terugbetalen.

20230821 Impressie Korte Hengelosestraat Gemeente Enschede
Een impressie van hoe de Korte Hengelosestraat eruit moet komen te zien.
Beeld: Gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.