Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vergissingsbombardement dreunt na 79 jaar nog altijd na in Glane

Monument Glane
Beeld: Historische Kring

Op 15 februari 1945 – anderhalve maand voor de bevrijding – ging het alsnog gruwelijk mis in het grensdorp Glane. Geallieerde bommenwerpers, op weg naar Gronau, dropten per abuis 35 brisantbommen op het dorp. De trieste balans van dit vergissingsbombardement: Drie doden, zeven (zwaar)gewonden en 25 huizen totaal verwoest. Stefan Korf van de Historische Kring Losser: “Het was schokkende gebeurtenis voor zo’n klein dorpje. Het heeft een gigantische impact gehad.”

Bommenwerpers op weg naar Gronau

Korf is donderdagmiddag 15 februari, 79 jaar na dato, een van de sprekers tijdens de herdenking van het vergissingsbombardement. ”Het was eigenlijk de bedoeling om fabrieken en het spoorwegstation in Gronau te bombarderen. Maar toentertijd waren ze nog niet zo nauwkeurig.”

Klein dorp; grote impact

De impact van het vergissingsbombardement was volgens Korf zo groot omdat Glane zo’n kleine, hechte gemeenschap was. “Op dit moment wonen er rond de 505 mensen in Glane, toen was dat natuurlijk nog minder.” Bij het bombardement kwamen twee dorpsbewoners om het leven en een inwoner van Hengelo, die op dat fatale moment toevallig in Glane was.

Toespraken en kransen

Behalve Stefan Korf zullen donderdagmiddag de waarnemend burgemeester van de gemeente Losser en voorzitter Pauline Gerritsen van de dorpsraad Glane een toespraak houden. Bij de herdenking, bij de kruising Gronausestraat/Glanergrensweg, zal ook het Comité Veteranen Glane aanwezig zijn om een krans te leggen. De plechtigheid begint om 16.00 u.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.