Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meer dan tweehonderd teams aan start van 33ste Roparun: 'Mensen met kanker het leven draaglijker maken'

Roparun
Ook dit jaar start één van de Roparun-routes vanaf Vliegveld Twente
Beeld: Stichting Roparun - Marco Teljeur

Het is inmiddels een begrip in Nederland geworden, de Roparun. Duizenden mensen die een driedaagse non-stop estafette lopen met het doel om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor mensen met kanker. “Dit jaar starten we zowel vanaf vliegveld Twente, als vanuit het vertrouwde Frankrijk”, vertelt Jim Friederich namens de organisatie van het evenement.

Vijfduizend deelnemers, verdeeld over 210 teams, staan dit jaar aan de start van de 33ste editie van de Roparun. Het evenement start sinds 2022 vanaf Vliegveld Twente, destijds vanwege corona. “Hoewel veel deelnemers het starten vanuit Twente super vonden, wilden ze toch graag het internationale aspect terughebben”, vertelt Friederich in de ochtendshow van Twente FM.

Als vanouds

De organisatie heeft daarom voor de aankomende editie besloten om zowel vanuit Twente als vanuit het oude, vertrouwde Frankrijk te starten. “Er zijn deelnemers die de startlocatie in Enschede zo goed is bevallen, dat ze niet meer vanuit Frankrijk willen starten”, aldus Friederich over de keuze van twee startlocaties. Beide routes zijn circa 550 kilometer.

“Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”

De Roparun heeft haar naam te danken aan de oorspronkelijke start- en finishplaatsen Rotterdam en Parijs, de 'Rotterdam Parijs run'. Dit jaar start het evenement echter - behalve vanuit Enschede - niet vanuit het vertrouwde Parijs, maar vanuit het kleine plaatsje Clastres. “Dat ligt zo’n 150 kilometer van Parijs. We moeten hier naar uitwijken vanwege de Olympische Spelen, die dit jaar in Parijs worden gehouden”, legt hij uit. Finishplaats van de estafetteloop blijft gewoon Rotterdam.

Lees verder onder de afbeelding.


Roparun1907
Ook teams uit Twente nemen deel aan de Roparun
Beeld: Almeloopers

Niet gericht op onderzoek

Het doel van de Roparun is om geld op te halen voor mensen met kanker. “Het is niet gericht op onderzoek naar kanker, daar hebben we andere prachtige doelen voor”, vertelt Friederich. “Het is om het leven van deze mensen een stukje beter te maken. Denk hierbij aan vakantiekampen voor kinderen met kanker of geld voor nieuwe haarwerken.”

Feest langs de kant

Rotterdammer Friederich is lovend als het gaat over het Twentse publiek langs de kant: “Er werden de afgelopen jaren leuke feestjes georganiseerd om de deelnemers een steuntje in de rug te geven.”

Komende maanden organiseren de teams diverse ludieke activiteiten om zo veel mogelijk geld op te halen. “Er is in deze jaren zo veel moois ontstaan en daar willen we de komende jaren op voortborduren.”

Audiofragment
210 teams verschijnen aan start vanaf Vliegveld Twente van de 33e Roparun | Jim Friedrich
Dit jaar nemen 210 teams deel aan de Roparun, een estafetteloop voor het goede doel. Het geld dat met dit evenement wordt ingezameld, wordt ingezet om het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker te maken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.