Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Hengelo

Hengelose kunstenaar Paul Hoebee geeft naamloze vluchtelingen een gezicht

Onder de afkorting N.N. worden jaarlijks wereldwijd tienduizenden mensen naamloos begraven, waaronder de vele vluchtelingen die verdrinken en aanspoelen aan land. Nomen Nescio is een Latijnse uitdrukking die betekent ‘ik weet de naam niet’ of informeel ‘naam onbekend’. De Hengelose kunstschilder Paul Hoebee startte in 2017 een project rond dit fenomeen onder dezelfde titel, waarin hij naamloze vluchtelingen een gezicht geeft.

Vluchtelingen

Beelden van verdronken vluchtelingen die via beelden op televisie op je netvlies komen te staan, lichamen die op het strand zijn aangespoeld, zijn vaak zeer heftige aangrijpende beelden die de wereld schokken. De impact wordt nog groter bij het zien van een gezicht. Dat laatste doet Hoebee ook in zijn project Nomen Nescio.

"Ik probeer vluchtelingen een gezicht te geven en dichterbij te laten komen dan krantenartikelen, waarin het vaak om het grote probleem gaat en niet meer om de mens. Mij gaat het wél om de mens. Die probeer ik in beeld te brengen." De Hengelose kunstenaar zegt dat als er over vluchtelingen wordt gesproken het voor iedereen onbekende mensen zijn. "Niemand steekt ze de hand toe. Dat is ook waarom ik deze serie moest maken."

“Ik probeer vluchtelingen een gezicht te geven en dichterbij te laten komen dan krantenartikelen, waarin het vaak om het grote probleem gaat en niet meer om de mens”

Aangrijpend

Tussen de werken van Hoebee zitten aangrijpende portretten, zoals van een klein uitgeteerd jongetje. "Het is een hartstikke naar beeld om het te zien, maar het is wel onze hedendaagse realiteit. Vaak kunnen we zelf niet eens meer naar deze beelden kijken. Hoebee erkent dat het een keihard onderwerp is, waar zijn project over gaat. "Ik heb in dit geval geprobeerd om het jongetje wat doorzichtig te schilderen en liefdevol. Ik hoop dat mensen er dan toch naar kunnen kijken."

Boot

Naast een serie indrukwekkende portretten, hangt in de vide van de schouwburg een enorme boot. "Dit is écht een finalestuk. Eigenlijk ben ik een schilder, maar voor deze serie moesten er echt een aantal ruimtelijke objecten gemaakt worden om het totaal nog beter te maken."

'Nomen Nescio' van Paul Hoebee is nog tot en met 15 maart 2024 te zien bij SchouwArt in Schouwburg Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.