Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Stamgast (79) neemt Het Bolwerk in Enschede over: dit gaat er veranderen

Rob Nolmans
Rob Nolmans, nieuwe eigenaar Café Het Bolwerk
Beeld: Ernst Bergboer

Het is de oudste en misschien wel bekendste kroeg van Enschede: Café Het Bolwerk. Een authentieke bruine gelegenheid, al sinds 1904 dé uitvalsbasis voor muzikanten, kunstenaars, academici en schrijvers. Na geruime tijd te koop te hebben gestaan, heeft het café een nieuwe eigenaar gevonden. Stamgast Rob Nolmans (79) neemt het stokje over van Ton Mutter. Daarmee komt er een einde aan de angst dat het café verandert onder een nieuw bewind.

De twee waren al eerder in onderhandeling over het café. Destijds kwamen ze er niet uit, maar nu is de kogel alsnog door de kerk en is het Bolwerk officieel van de stamgast. Al waren er wel kapers op de kust. Mutter heeft meerdere biedingen gehad, maar vond het belangrijk dat het hart van de kroeg bleef bestaan.

Terug naar het nest

Zo’n veertig jaar geleden kwam Nolmans dagelijks in het Bolwerk, tot hij bedrijfsleider werd bij een wijkcentrum op ’t Stokhorst in Enschede. Ruim 23 jaar heeft hij daar de horeca aangejaagd, waardoor hij weinig tijd had om naar het Bolwerk te gaan. De liefde verwaterde. Tot zijn vrouw zeven jaar geleden overleed en hij terugkeerde naar zijn oude kroeg. “Ik wilde niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik zei tegen mezelf, ga erop uit, niet lopen kniezen. Ik ontmoette een oude vriendin en zo is het balletje weer gaan rollen.”

“Ik zei tegen mezelf, ga erop uit, niet lopen kniezen”

Het Bolwerk moet het Bolwerk blijven

Het was de angst van veel Bolwerk-bezoekers. Dat als de kroeg overgenomen zou worden, er een hippe tent in zou komen. Dat nooit, dacht Nolmans. Het is daarom dat hij twee jaar geleden al in onderhandeling is gegaan. Ook Mutter, de (nu nog) eigenaar, vindt het café een onderdeel van de cultuur in Enschede. Het woog zwaar mee tijdens de onderhandelingen. “Hij had er veel meer voor kunnen krijgen, maar dan was er een hippe tent in getrokken. Zo één met plastic bloemen enzo, maar daar heeft niemand belang bij”, lacht de nieuwe eigenaar.

Lees verder onder de afbeelding.


Het Bolwerk Annina Romita
Beeld: Annina Romita

Er komen geen drastische veranderingen, althans aan het uiterlijk zal niet veel veranderen. Misschien wat nieuwe kleedjes. Natuurlijk blijft Willem Wilmink een onderdeel van het café, het is een voorbeeld van wat voor types er in de kroeg komen. Dichters, denkers, creatievelingen. Al vindt Nolmans dat Het Bolwerk soms te veel opgehangen wordt aan Wilmink. "Ik wil hem daar echt niet te kort mee doen, maar het is veel meer dan dat alleen. Het gaat om de mensen die er komen: van de krant, de kunstacademie of zelfs van vroeger, Opera Forum. Het zijn mensen die iets te melden hebben."

Wat gaat er dan wel veranderen?

Er zijn wel wat andere dingen die Nolmans aan wil pakken. Als eerste gaat hij zich richten op de openingstijden. De kroeg gaat hoogstwaarschijnlijk eerder open, rond het middaguur. Zodat er een kopje koffie gedronken kan worden tijdens het lezen van de krant. Nu opent het café pas om 16:00 uur. Tegelijkertijd wil hij eerder dicht, van 02:00 uur naar 00:00 uur.

Lees verder onder de afbeelding.


Bolwerk man lees krant
Beeld: Ernst Bergboer

De kroeg moet op zondag open gaan en er zullen meer evenementen plaatsvinden. Denk aan muziekoptredens of boekpresentaties, maar er wordt ook met het idee gespeeld om bridgeclubs binnen te harken. Hoewel de nieuwe eigenaar zich niet wil richten op een jonger publiek, zou hij het wel leuk vinden als er verjonging plaatsvindt. “Het is nu een beetje een oude-lullen-club, het zou leuk zijn als er meer dertigers en veertigers komen.”

Het 'nieuwe' Bolwerk is officieel op 29 februari van Nolmans, maar het is nog niet zeker of hij dan al opengaat. Wel kan hij vast melden dat er hoogstwaarschijnlijk wat oud personeel terugkeert. Wie dat zijn blijft nog geheim, dan moet je tegen die tijd maar even binnenwandelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.