Verkeer
Stuur appje
Zoek

Organisatie psychedelisch festival telt z’n knopen: Stekker er uit

Op de site van het Psy-fi festival worden nog altijd tickets aangeboden van respectievelijk 175, 200 en 230 euro voor 9 dagen kamperen en 5 dagen ‘muziek en kunst’ op recreatiepark Het Hulsbeek. Intussen, echter, weet de Twentsche Courant Tubantia te melden dat het festival, dat in juli van dit jaar naar verwachting zo’n 13.000 bezoekers zou trekken, is geannuleerd. De organisatie wilde desgevraagd niet reageren voor Twente FM.

PSY FI ter illustratie
Lees ook
Psychedelisch festival te ‘omvangrijk’ en ‘impactvol’ voor Het Hulsbeek

Overvallen door afwijzing

Eerder deze week werd bekend dat het gemeentebestuur van Oldenzaal afwijzend heeft gereageerd op de vergunningsaanvraag omdat het festival niet past binnen het bestemmingsplan. Het festival zou te ‘omvangrijk’ en ‘impactvol’ zijn. De organiserende stichting voelde zich overvallen door deze afwijzing. Te meer omdat tijdens vooroverleg nooit ter sprake zou zijn gekomen dat het bestemmingsplan geen ruimte biedt voor een muziekfestival met meer dan 10.000 bezoekers.

Deur op een kier

In een brief aan het college toonde de organisatie zich weliswaar ‘compleet verrast’ en ‘verbaasd’, maar zocht vervolgens nog wel naar een opening om het festival in aangepaste vorm door te laten gaan. De gemeente Oldenzaal zette de deur daarvoor ook op een kier. Maar, aanbod om mee te willen denken in oplossingen voor een aangepast plan ‘binnen de kaders’. Dat festival in aangepaste vorm komt er niet, nu de organisatie de stekker er uit heeft getrokken.

Al 6.000 kaarten verkocht

Voor de organiserende stichting zijn de druiven zuur. Er waren, in de verwachting dat de gemeente Oldenzaal positief zou reageren op de vergunningsaanvraag, al zo’n 6.000 tickets verkocht aan ‘een brede doelgroep met meer dan 100 nationaliteiten’. Ook waren er al bijna 200 acts vastgelegd.

Kritiek zwol aan

Ook al omdat het Recreatieschap Twente, waar Het Hulsbeek onder valt, zich welwillend had opgesteld, ging de organisatie door met de voorbereidingen voor het festival en ging via de site de ticketverkoop van start. Intussen zwol, met name de laatste weken, de kritiek aan. Met name onder Hulsbeekondernemers, omwonenden, maar ook de Oldenzaalse politiek.

Bestemmingsplan biedt geen ruimte

Het gemeentebestuur hield zich formeel afzijdig tot het moment dat er – pas in een laat stadium - een vergunning werd aangevraagd. In een reactie op die aanvraag stelde het college dat het bestemmingsplan geen ruimte biedt voor een grootschalig, meerdaags festival met kampeergelegenheid. Groot bezwaar van het gemeentebestuur is dat Het Hulsbeek in totaal gedurende een maand –in het hoogseizoen - grotendeels niet beschikbaar zou zijn voor de hoofdbestemming: dagrecreatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.