Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Zeven extra logeerbedden voor ontlasten mantelzorg in Twente? Dat is niet eens genoeg voor Wierden’

Roselien slagers gemeente wierden
Roselien Slagers-Bekhuis, Progressief Wierden
Beeld: Gemeente Wierden

"Met deze 7 extra logeerbedden voor heel Twente zijn mantelzorgers niet geholpen", zegt Roselien Slagers-Bekhuis, raadslid voor Progressief Wierden in het radioprogramma Twente wordt Wakker. "Dat is niet eens genoeg voor Wierden en Enter."

Zolang ze in de gemeenteraad zit vraagt ze het college om meer te doen om overbelasting van mantelzorgers tegen te gaan. “De laatste keer gaf de wethouder aan dat dit op regionaal niveau, in Twents verband, geregeld zou worden. Wat blijkt: er komen 7 extra bedden, voor heel Twente. Een lachertje!”

Audiofragment
Mantelzorgers in de kou | Rosalien Slagers Progressief Wierden
Zeven bedden in Twente. Mantelzorgers zijn hier niet mee geholpen aldus Slagers.

Er even tussenuit

“In Twente wonen ruim 600.000 mensen, daaronder zijn mantelzorgers die er dolgraag even tussenuit willen, soms ook tussenuit móeten. Het gaat niet alleen om mantelzorgers voor ouderen, maar ook voor mantelzorgers voor onder andere meervoudig gehandicapte kinderen die nog thuis wonen. En dan zijn 7 bedden ontzettend weinig. Er zijn wel logeerhuizen, maar te weinig en vaak wordt daar ook een hoge eigen bijdrage gevraagd”, aldus Slagers.

“Het zorgt ervoor dat de mantelzorger niet omvalt”

Taboe

Bovendien rust er volgens haar ook vaak een taboe op om de geliefde waar je voor zorgt een weekend de deur uit te doen. “Maar dat is nodig zodat de mantelzorger zichzelf weer op kan laden. Dat de mogelijkheid er is, moet ook goed bekend gemaakt worden.”

Preventieve werking

Dit soort voorzieningen werkt ook preventief, benadrukt Slagers-Bekhuis. “Het zorgt ervoor dat de mantelzorger niet omvalt. Het mogen dure plekken zijn, maar uiteindelijk denk ik dat je niet duurder uit bent en misschien wel geld bespaart.”

“De mantelzorger krijgt die dag een roosje of een lunch en dan houdt het op”

Overnemen van zorgtaken

Ze blijft in de raad om meer ondersteuning van mantelzorgers vragen. “Ook de mantelzorger zelf moet van zich laten horen. We hebben nu de Dag van de Mantelzorger: de mantelzorger krijgt die dag een roosje of een lunch en dan houdt het op.”
Maar het gaat juist om het tijdelijk overnemen van zorgtaken. “Zodat de mantelzorger die het meest verantwoordelijk is even op adem kan komen. En dat moet regiobreed aangepakt worden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.