Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Première van vierdelig reisverslag Oekraïne in Enschedese bibliotheek

Deel I van een vierdelig verslag van de reis die 1Twente-verslaggevers Jessy Soepenberg en Ernst Bergboer maakten naar Oekraïne gaat aanstaande zaterdag, 24 februari, in première. Iedereen die zich betrokken voelt bij de oorlog in dat land is uitgenodigd om daar bij aanwezig te zijn.

Rond de première van ‘Transport uit Twente’, zoals de titel van dat eerste deel luidt, is een programma waarin ruimte is voor verhalen van gevluchte Oekraïners die nu in de regio wonen. Aansluitend wordt een expositie geopend met foto’s die Soepenberg en Bergboer tijdens hun reis maakten. Op de drie opeenvolgende zaterdagen verschijnt een nieuw deel van het vierluik, dat steeds een week lang bij die expositie te zien zal zijn.

Twee jaar oorlog

In ‘Transport uit Twente’ volgen de twee 1Twente-verslaggevers een vrachtwagen met humanitaire goederen en schoolmeubilair, ingezameld in onder meer Denekamp en Oldenzaal. De aflevering laat zien waar de goederen terechtkomen en wat ze betekenen voor de Oekraïeners onder wie ze worden verdeeld.

Lees verder onder de afbeelding.


JESS1299
Naast de première van ‘Transport uit Twente’ opent er zaterdag in de bibliotheek ook een expositie met foto’s van de reis naar Oekraïne die 1Twente verslaggevers Jessy Soepenberg en Ernst maakten.
Beeld: Jessy Soepenberg

De drie volgende afleveringen geven een beeld van het leven op scholen in oorlogstijd, de offers die militairen brengen en de impact van de oorlog op ‘gewone’ mensen. Uiteraard verschijnen alle delen ook online.

icon_main_info_white_glyph

Transport uit Twente - de première

Bibliotheek Enschede
Pijpenstraat 15

15 - 17 uur

Aanstaande zaterdag - op 24 februari - is het precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

icon_main_info_white_glyph

Van Twente tot Oekraïne - de reis

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Een ‘speciale militaire operatie’, maar feitelijk de escalatie van een conflict dat in 2014 al begon. Met de annexatie van De Krim en de inlijving van Donetsk en Loehansk. 1Twente reisde in oktober 2023, in het spoor van hulp uit de regio, naar Oekraïne en doet verslag.

Aflevering 1: Transport uit Twente
24 februari 2024

Aflevering 2: Mijnenles op de middelbare
2 maart 2024

Aflevering 3: Het offer
9 maart 2024

Aflevering 4: Verlies en veerkracht
16 maart 2024

Deze publicatie kwam mede tot stand met een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.