Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vervuild afvalwater in Oldenzaal afgevoerd; de vervuiler betaalt

Vervuiler betaalt
De containers met vervuild afvalwater van het failliete houtbewerkingsbedrijf Wood and Colors bevindt zich in afgesloten, verzegelde ruimtes.
Beeld: Gemeente Oldenzaal

Een gespecialiseerd bedrijf is dinsdag begonnen met het afvoeren van zo’n 160.000 liter vervuild afvalwater van het failliete houtbewerkingsbedrijf Wood and Colors op een terrein aan de Enschedesestraat in Oldenzaal. Na vragen hierover van de D66-fractie, liet het college weten de situatie als niet direct gevaarlijk te beschouwen, maar werd wel een juridische procedure in gang gezet om de kosten van de afvoer te kunnen verhalen op de vervuiler.

Termijn verstreken

Het college legde het failliete bedrijf op 23 januari een zogenaamde ‘last onder bestuursdwang’ op, waarna de drie partijen (curator, eigenaar van het terrein en de voormalig bestuurder van het bedrijf) drie weken de tijd hadden om zelf de afvalstoffen af te voeren. Nu deze termijn is verstreken, heeft het college een erkende inzamelaar opdracht gegeven om de afvalstoffen te laten afvoeren.

Inspecties en cameratoezicht

Op het perceel staat zo’n 160.000 liter aan gevaarlijke stoffen zonder de benodigde omgevingsvergunning. De illegale opslag werd eind vorig jaar tijdens een controle van de Omgevingsdienst Twente opslag ontdekt. Op vragen van de D66-fractie liet het college weten dat de containers met vervuild afvalwater zich op dat moment bevonden in afgesloten, verzegelde ruimtes, dat er regelmatig inspecties op het terrein werden uitgevoerd door eigen toezichthouders van de gemeente en dat er zelfs cameratoezicht was geïnstalleerd.

Kosten verhaald

Het vervuilde afvalwater wordt door de inzamelaar naar een verwerkingslocatie gebracht waar alles vernietigd zal worden. De gemeente Oldenzaal verhaalt de kosten voor het opruimen van de gevaarlijke stoffen (naar schatting van de gemeente 144.000 euro) op de veroorzaker van de schade. Het opruimen duurt enkele dagen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.