Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Jongerenwerkers in Hengelo en Borne zien van alles online voorbijkomen: ‘Belangrijk om jeugd weerbaar te maken’

Dennis meenhuijs karin gelderblom skillz jongerenwerk
Jongerenwerkers Karin Gelderblom en Dennis Meenhuijs van Skillz Jongerenwerk.
Beeld: 1Twente

Het werd twee weken geleden breed uitgemeten in de media: de politie rolde een zogeheten 'exposegroep' op Telegram op, waar jongeren naaktfoto's deelden, vechtfilmpjes plaatsten en waar persoonlijke informatie buiten medeweten van die personen werd gedeeld (doxing). Meerdere jongeren moesten op het politiebureau komen. Jongerenwerkers Dennis Meenhuijs en Karin Gelderblom komen van alles tegen op sociale media en proberen samen met hun collega's van Skillz Jongerenwerk jongeren weerbaar te maken, ook online. “Het is belangrijk om óók in de online leefomgeving van jongeren aanwezig te zijn”, zegt Meenhuijs.

Weerbaarheid

De signalen van de opgerolde exposegroep kwamen een tijdje geleden al bij de jongerenwerkers voorbij. “Er gaat wel vaker wat rond op sociale media, maar op deze schaal, dat gebeurt zelden”, zegt Meenhuijs.

Volgens de jongerenwerker zijn zij nadrukkelijk bezig met preventie, en dan vooral met het digitaal weerbaar maken van jongeren. “Ik heb er een beetje een hekel aan om alles maar te controleren. Het is beter om de jongeren tools te geven, zodat ze zelf leren hun weerbaarheid te vergroten. Ik geef ze liever een hengel en leer ze vissen, dan dat ik ze een vis geef.”

Vertrouwen

“We doen alles om een vertrouwensband op te bouwen met de jongeren”, zegt de jongerenwerker. Op vijf 'plekken' zijn de jongerenwerkers aanwezig: op de Skillz-locaties, op straat, op scholen, individueel en online. “We zijn herkenbaar aanwezig tijdens de pauzes op scholen. We willen vooral laagdrempelig zijn voor de jongeren.”

“Ik denk niet dat er nu meer wordt gevochten dan vroeger. Tegenwoordig wordt alles gefilmd, waardoor het veel zichtbaarder is.”

‘Vechten niet meer dan vroeger’

In de opgerolde exposegroep kwamen ook regelmatig vechtfilmpjes voorbij; uit Twente, maar ook uit andere delen van het land. Jongerenwerker Karin Gelderblom werkt al eenentwintig jaar als jongerenwerker en zegt dat vechtpartijen er altijd zijn geweest: “Ik denk niet dat er nu meer wordt gevochten dan vroeger. Tegenwoordig wordt alles gefilmd, waardoor het veel zichtbaarder is.” Ook merkt zij op dat gevechten voorkomen op alle scholen binnen de stad, ongeacht schoolniveau.

Exposegroepen

In de opgerolde exposegroep ‘Expose 053’ op Telegram zaten - de naam zegt het al - veel Enschedese jongeren, maar ook jongeren uit Hengelo. Er werden naaktfoto's van minderjarigen gedeeld, jongeren werden ‘gedoxt’ en er verschenen vechtfilmpjes. Vooral het lekken van naaktbeelden is iets wat sinds de opkomst van sociale media en smartphones sterk is toegenomen.

Bas van Tubberen Ernst Bergboer
Lees ook
Politie roept leden Twentse exposegroepen op zich te melden: 'Je kunt beter bij ons komen, dan wij bij jou'

Seksualiteit en relaties

Bij Skillz zijn vier jongerenwerkers speciaal getraind om jongeren weerbaar te maken op het gebied van seksualiteit en relaties. “We hebben GirlsTalk en Make A Move. Hier benadrukken wij de gevaren, maar bijvoorbeeld ook waar de jongeren terechtkunnen voor vragen. Ook bespreken we wat het met iemand doet wanneer er naaktfoto's zijn gelekt.” Slachtoffers schamen zich vaak en praten er niet graag over. Volgens expertisecentrum Rutgers doen jongeren steeds vaker aan sexting, namelijk zo'n 12 tot 21 procent. Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten of foto's of video's van zichzelf via met name mobiele telefoons,

Saxion

Binnen jeugd- en onderwijsinstellingen wordt regelmatig gesproken over dit soort onderwerpen: “We hebben goede contacten met Saxion. In samenwerking vanuit de netwerkcirkel jeugd en onderwijs organiseert Saxion met onder andere Wijkracht kenniscafés over de online leefwereld van jeugd.” Bij dit initiatief worden jeugd- en onderwijsprofessionals uit heel Twente uitgenodigd. Er wordt ook een interactief spel ontwikkeld door studenten van Saxion over het laagdrempelig in gesprek gaan over de online leefwereld van jongeren.

Lees verder onder de afbeelding.


Expose telegram BING ai afbeelding
AI afbeelding ter illustratie.
Beeld: Bing AI

Ouders

Voor ouders zijn er vorig jaar bijeenkomsten gehouden in Borne en Hengelo over de online leefwereld van jongeren, in samenwerking met Loes opvoedondersteuning, ook onderdeel van Wijkracht. “Ouders hebben vaak geen zicht op wat hun kinderen de hele dag op hun telefoon doen”, zegt Gelderblom. Tijdens de informatiebijeenkomst wordt op een humoristische manier uitleg gegeven over sociale media en over de werking van het puberbrein.

Er wordt vaak gesproken over de gevaren van het internet, maar volgens Meenhuijs is het niet alleen maar kommer en kwel: “Jongeren leren door sociale media ook goed Engels. Ook zijn games goed voor de oog-handcoördinatie.”

Samenwerking

De samenwerking met de wijkteams van Wijkracht, de gemeentes en de jeugdagenten van de politie is volgens de jongerenwerkers goed. Gelderblom: “Jongeren kunnen altijd bij ons terecht als ze vragen hebben.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.