Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Oud-FC Twente-doelman Pasveer helpt na z'n eigen revalidatie nu andere ouderen in beweging te krijgen

Iedere dinsdag en vrijdag houdt oud-FC Twente-doelman Eddie Pasveer de fitheid op peil van meer dan 60 ouderen in Enschede. Dit doet hij op de trainingsvelden van Prinses Wilhelmina op Het Diekman, de plek waar hij als keeper zijn wedstrijden speelde. Pasveer traint momenteel drie groepen, maar maakt zich nog altijd zorgen: “Niet genoeg ouderen zijn voldoende in beweging.”

Inmiddels brengt Pasveer de Enschedese ouderen al vier jaar in beweging. En dat is nodig, volgens de oud-doelman, die in de jaren zeventig en tachtig uitkwam voor FC Twente, De Graafschap en Sportclub Enschede. “Je ziet nog steeds dat ouderen niet genoeg bewegen en daar probeer ik met mijn activiteiten iets aan te doen.”

Voor de dood weggehaald

Het leven van Eddie Pasveer zag er een aantal jaar geleden totaal anders uit. Artsen hebben hem in 2017 voor de dood weggehaald na een openhartoperatie. “Ik had een scheur en oprekking in mijn aorta, waardoor ik 20 dagen in coma ben beland”, zegt Pasveer. “Ik moest revalideren en veel sporten die ik graag deed, kan ik inmiddels niet meer. Dat is soms frustrerend.”

De oplossing vond hij bij Sportclub Enschede. “Ik liep daar een aantal mannen tegen het lijf die aan walking football deden. Dat kende ik nog niet, maar ben wel mee gaan doen. De manier waarop ik nu de trainingen geef, lijken heel erg op de warming-up-vormen die ik daar heb geleerd.”

Ouderen meer in beweging

Pasveer is nog altijd erg geïnteresseerd in de wereld van de fysiotherapie en probeert elementen hieruit ook terug te brengen in zijn oefeningen. “Voor ouderen is het belangrijk om aan hun balans en coördinatiete werken.” Daarnaast wordt er uiteraard ook met voetballen gewerkt.

Eddie Pasveer ouderen in beweging
Beeld: 1Twente

De trainingen die Pasveer geeft aan de ouderen hebben niet alleen een fysiek belang, maar ook een sociaal belang. “Het is voor ouderen niet alleen het sporten, maar ook het praatje dat ze met elkaar maken”, aldus de oud-doelman.

Meedoen

“Mochten mensen zich geroepen voelen om mee te doen dan kan dat gewoon. Het is gratis”, zegt Pasveer. Meedoen kan op dinsdagen om 9.30 en 11.00 uur en vrijdagen om 11.00 op het veld van Prinses Wilhelmina in Enschede. “Je kunt gewoon aansluiten. En mocht je een keer niet kunnen, dan is dat ook geen probleem.”

icon_main_info_white_glyph

Heya de Keu

'Bewegen in Balans' van Eddy Pasveer vallen onder het project Heya de Keu. Dit is onderdeel van Scoren in de Wijk van FC Twente. Andere activiteiten binnen Heya de Keu:
Praten over voetbal:
Er zijn twee praatgroepen, waaronder de club onder leiding van Hedy Wijma. Die komt iedere donderdagmiddag samen in De Grolsch Veste. De andere groep komt twee keer in de maand op maandag samen in de speeltuin in de wijk Mekkelholt.
Biljarten:
Op vijf plaatsen in Twente kan gebiljart worden. In Enschede (kantine Sportclub Enschede), Hengelo (Wijkcentrum De Hengelose Es), Oldenzaal (Michgoriushuis), Glanerbrug (Noaberhuus) en Haaksbergen (kantine HSC'21).
Schatkist: De schatkist van Twente is een mobiel museum die langs verschillende zorginstellingen in Twente trekt. Het is een doelgroep die baat heeft bij het triggeren van herinneringen, omdat er niet zelden sprake is van (lichte) vormen van dementie.
Voetbalkoor: Het voetbalkoor repeteert wekelijks bij De Jeugd in Hengelo en treedt gemiddeld 1x per maand op bij diverse bijeenkomsten en evenementen in de regio Twente. Bijvoorbeeld rondom wedstrijden van FC Twente in De Grolsch Veste.
Walking football:
Voetballen op wandeltempo. Verschillende amateurverenigingen in de regio hebben inmidels een eigen team.
Kookgroep Hengelose Es: Samen koken en eten als sociale activiteit. Iedere dinsdagavond in het wijkcentrum van de Hengelose Es.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.