Draaiorgel De Tukker, een bekende verschijning in het stadshart van Enschede, is uniek in z'n soort. Maar het bestuur van de draaiorgelstichting zit er nu dusdanig mee in z'n maag dat het naar het buitenland dreigt te verdwijnen. "Al is het laatste wat we willen dat het verloren gaat voor Enschede", zegt Bertus Workel. De orgelmannen luiden daarom nu de noodklok: wie bezorgt De Tukker een liefdevol dak boven het hoofd?
De Tukker - het oudste draaiorgel van het type Gavioli - dateert van 1850 en er is er feitelijk maar één van in ons land. Weliswaar zijn er nog enkele andere exemplaren bewaard gebleven, maar die staan in musea. De Tukker is de enige die nog de straat op gaat.
Maar de Stichting Stadsorgel Enschede luidt nu de alarmklok: er moet snel een adoptieadres voor De Tukker worden gevonden. Anders dreigt de Enschedese binnenstad het in de nabije toekomst te moeten stellen zonder de karakteristieke vrolijke klanken van dit oer-Hollandse cultureel erfgoed en het rammelende centenbakje van de orgelman.
"Het lastige is dat de gemiddelde leeftijd van ons vijfkoppige bestuur tegen de tachtig loopt", zegt Bertus Workel. En opvolgers zijn er volgens hem niet. "Er heeft zich weliswaar een jonger iemand gemeld. Hij heeft een passie voor draaiorgels, maar voelt er weinig voor om in het bestuur zitting te nemen. Neemt niet weg dat hij graag met De Tukker de straat op zou gaan."
De Tukker staat momenteel in Twello voor een grondige renovatie. "De Tukker is 130 jaar oud, waarvan we 'm 60 tot 65 jaar voor Enschede in ons bezit hebben gehad. Hebben het al die jaren goed onderhouden. En gingen er geregeld mee de straat op. Deze renovatie kost 15 mille, maar daarna kan het orgel probleemloos weer 30 tot 45 jaar mee."
Het bestuur meende een passende oplossing te hebben. "We wilden het aan de gemeente overdragen voor het symbolische bedrag van één euro. Wij hebben dus iemand die ermee de straat op wil. Alleen heeft die persoon geen stalling voor De Tukker."
En daar wringt 'm nu de schoen.
De gemeente heeft echter vooralsnog niet toegehapt. "We hebben met een cultuurambtenaar om de tafel gezeten, maar dat is alweer een tijdje geleden. Intussen weten we nog steeds niet waar we aan toe zijn."
Daarom de oproep van de orgelmannen: wie heeft ruimte waar De Tukker kan worden gestald?
De tijd begint volgens Bertus Workel te dringen. "Als Enschede het niet wil, dan zit er voor ons weinig anders op dan De Tukker via een veilingsite van de hand te doen. We hebben begrepen dat er vanuit het buitenland al de nodige interesse is. En dan levert het heel wat meer geld op. Maar goed, we willen De Tukker juist zo graag behouden voor Enschede. Dus waar mag hij komen 'logeren'?"