Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Tweehonderd Oekraïners en belangstellenden bij première 1Twente-docu over Twentse hulp in Oekraïne: ‘We zijn Nederland dankbaar’

Ongeveer tweehonderd Oekraïners, Enschedeërs en andere belangstellenden hebben zaterdagmiddag, op de dag dat twee jaar geleden de grootschalige inval in Oekraïne begon, de première van de eerste aflevering van de documentaireserie "Van Twente tot Oekraïne" bijgewoond. De eerste aflevering ging over het transport van Twentse hulpgoederen naar het dorp Ploske, nabij Kyiv.

In een volle zaal in het Enschedese muziekcentrum werd de eerste aflevering van de documentaire 'Van Twente tot Oekraïne' vertoond. Sommige Oekraïners hadden vlaggen bij zich en lieten de trots voor hun land en volk blijken. Na de documentaire was er gelegenheid voor de aanwezigen om over hun ervaringen van de oorlog te praten. Veel van de aanwezige Oekraïners verblijven in de opvang De Noordmolen of in de Tesinkweide in Boekelo. De meesten zijn inmiddels al bijna twee jaar in Nederland.

'Dankbaarheid'

De documentaire werd dan ook met applaus ontvangen: "Heel dapper van de journalisten dat ze naar Oekraïne zijn gegaan om een klein deel van ons verhaal te vertellen", zegt een Oekraïense bezoeker. De hulp en steun vanuit Nederland en Twente doet haar goed: "Jullie zijn echt als een vriend voor ons. Wij voelen ons maximaal gesteund."

06 HKE10127
Lees ook
Transport uit Twente - deel 1 van het reisverslag ‘Van Twente tot Oekraïne’

Noodhulp

1Twente-journalisten Ernst Bergboer en Jessy Soepenberg reisden afgelopen oktober naar Oekraïne. Zij volgden een vrachtwagen met noodhulp die vanuit Denekamp naar Oekraïne ging. Het was het twaalfde transport dat door Stichting Oost-Europa Dinkelland werd gezonden naar het door oorlog getroffen land.

Lees verder onder de afbeelding.


 • 1 T XTR VTTO docu premiere 240224 150825 025080 color
  Beeld: Frank Bemthuis / 1Twente
 • 1 T XTR VTTO docu premiere 240224 164552 013115 color
  Beeld: Frank Bemthuis / 1Twente
 • 1 T XTR VTTO docu premiere 240224 165021 025562 color
  Beeld: Frank Bemthuis / 1Twente
 • 1 T XTR VTTO docu premiere 240224 164644 013153 color
  Beeld: Frank Bemthuis / 1Twente

'Vrijheid niet vanzelfsprekend'

Na de première van de documentaire werd er in de Enschedese bibliotheek een foto-expositie geopend met indrukwekkende zwart-witfoto's die Bergboer en Soepenberg hebben gemaakt tijdens hun reis naar Oekraïne. Ook hangt er een portret van president Zelensky, geschilderd door de Kyivse kunstschilder Viktoriia Kartashova. Bergboer blikt terug op tachtig jaar geleden, toen Nederland werd bezet door Duitsland: "Het is belangrijk om stil te staan bij het feit dat vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn."

icon_main_info_white_glyph

Van Twente tot Oekraïne - de reis

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Een ‘speciale militaire operatie’, maar feitelijk de escalatie van een conflict dat in 2014 al begon. Met de annexatie van De Krim en de inlijving van Donetsk en Loehansk. 1Twente reisde in oktober 2023, in het spoor van hulp uit de regio, naar Oekraïne en doet verslag.

Aflevering 1: Transport uit Twente

24 februari 2024

Aflevering 2: Mijnenles op de middelbare
2 maart 2024

Aflevering 3: Het offer
9 maart 2024

Aflevering 4: Verlies en veerkracht
16 maart 2024

In de Enschedese bibliotheek (Centrum) is vier weken lang de expositie te zien. Daar is ook de nieuwste aflevering van dit vierdelige reisverslag te zien.

Meer lezen of zien van onze verslaggeving over de oorlog in Oekraïne? Kijk dan in het dossier op de website van 1Twente.

Deze publicatie kwam mede tot stand met een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Producties.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.