Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dinkelland en Tubbergen dragen samen bij aan 140 hectare kruidenrijk grasland

Kruidenrijk grasland
Met een financiële bijdrage van elk 10.000 Euro dragen de gemeenten Dinkelland en Tubbergen bij aan 170 hectare kruidenrijk grasland.
Beeld: Bianca Domhof

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen dragen elk € 10.000,- bij aan de verduurzaming van de landbouw. Samen met een eigen bijdrage van de boeren maakt deze steun het mogelijk om gewoon grasland om te zetten naar kruidenrijk grasland. Op deze manier komt er minimaal 70 hectare kruidenrijkgrasland bij in zowel Dinkelland als Tubbergen.

Campagne ‘1001ha’.

In september 2020 bundelden LTO Nederland en Urgenda hun krachten om boeren te helpen verduurzamen met het project '1001ha'. Meer dan 1500 boeren in Nederland hebben inmiddels geprofiteerd van de campagne ‘1001ha Kruidenrijk Grasland’. Dankzij financiële steun, nu ook van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen, kunnen boeren tegen gereduceerde tarieven kruidenrijke grasmengsels aanschaffen en worden ze begeleid bij het inzaaien. Hierdoor wordt de prijs vergelijkbaar met traditionele grasmengsels. Deelname aan de campagne is voor boeren wel op vrijwillige basis, omdat kruidenrijk grasland niet geschikt is voor elk boerenbedrijf.

‘Biodiversiteit serieus nemen’

LTO bestuurder Martin Oldenhof zegt hierover: "Met deze actie willen we laten zien dat wij als agrarische sector thema’s als biodiversiteit ook serieus nemen. Met kruidenrijk grasland kunnen we op dit thema stappen zetten.” Die woorden worden onderschreven door wethouder Ursula Bekhuis-Groothuis van Tubbergen: “Dit is een goede stap naar duurzamere landbouw, waar zowel boeren als de natuur beter van worden.”

Audiofragment
Dinkelland en Tubbergen dragen samen bij aan 140 hectare kruidenrijk grasland | Martin Oldenhof
De gemeenten Dinkelland en Tubbergen dragen elk € 10.000,- bij aan de verduurzaming van de landbouw. Samen met een eigen bijdrage van de boeren maakt deze steun het mogelijk om gewoon grasland om te zetten naar kruidenrijk grasland.

‘Win-win situatie’

Wethouder Richard de Way van Dinkelland is niet minder enthousiast over dit initiatief: "Met deze ondersteuning geven we, als gemeente Dinkelland, een stimulans aan duurzame landbouw en natuurbehoud in onze regio. Het omzetten naar kruidenrijk grasland is een win-winsituatie voor boeren, de natuur en het milieu."

Minder bemesting

Kruidenrijk grasland biedt diverse voordelen. Het draagt bij aan een rijkere biodiversiteit, verbetert de bodem en heeft minder bemesting nodig dan traditionele grasmengsels. Kruidenrijk grasland bestaat uit verschillende bloeiende kruiden en grassen, wat goed is voor de bodem, insecten en dus ook vogels. Door het diepere wortelstelsel worden nutriënten en water beter vastgehouden en de bloeiende kruiden en grassen trekken insecten en daarmee ook meer vogels aan. Kruidenrijk grasland heeft bovendien minder mest nodig, omdat vlinderbloemige planten stikstof uit de lucht binden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.