Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Twentse raadsleden komen samen bij Twenteraad, maar wat is het eigenlijk?

Wanneer je een gemiddelde Tukker vraagt wat de Twenteraad is, zul je waarschijnlijk veel vragende blikken krijgen. Op woensdagavond komen raadsleden van alle 14 Twentse gemeenten bijeen om over lokale journalistiek en lokale democratie te praten. Ook de Hengelose GroenLinks-fractievoorzitter Elske Mooijman is van de partij: "Het is fijn om even te proeven hoe andere gemeentes denken over bepaalde onderwerpen."

De Twenteraad is niet zoals de provinciale staten of de gemeenteraad; er worden geen besluiten genomen. Wel wordt er van gedachten gewisseld. Over allerlei onderwerpen praten en debatteren de raadsleden, omdat gemeenten in Twente op veel vlakken samenwerken.

"Het is fijn om even te proeven hoe raadsleden in andere gemeentes denken over bepaalde onderwerpen", zegt de volksvertegenwoordiger in het radioprogramma 1Twente Vandaag. "Maar de beslissingen worden altijd genomen door de eigen gemeenteraad."

Opkomst

Bijeenkomsten van de Twenteraad worden zelden drukbezocht. Mooijman: "Soms schaam ik me wel een beetje over de lage opkomst." Gemiddeld komt tien procent van de raadsleden op zo’n informerende avond. "Niet alleen bij de Twenteraad, maar ook bij andere informerende bijeenkomsten. Je merkt dan vaak dat mensen een andere keuze in hun agenda maken." Woensdagavond wordt het overleg gehouden in het stadhuis van Hengelo.

Werkdruk

Dat niet alle raadsleden aanwezig zijn bij het overleg is volgens Mooijman ook niet gek. De werkdruk van raadsleden ligt hoog: velen hebben een gewone baan naast hun raadswerk en hebben vaak ook nog een gezin: "Soms zijn er wel drie bijeenkomsten op een avond waar je als raadslid bij zou moeten zijn. Je kunt ze niet allemaal bijwonen", zegt Mooijman.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.