Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede krijgt één plek voor voedselpakket, kleding en meubels: 'We zoeken nog een goede naam'

Deze is wél 16 bij 9 2
Voorzitter Ruud Gardenbroek is blij met het nieuwe onderkomen aan de Haaksbergerstraat, de oude showroom van Baan Twente.
Beeld: GoogleMaps

De voedselbank, de kledingbank en het meubeldepot in Enschede gaan samenwonen. De drie voorzieningen voor inwoners die in armoede leven, worden door de gemeente ondergebracht in hetzelfde pand aan de Haaksbergerstraat. In de voormalige autogarage van Baan Twente is de verbouwing al gestart. Als alles meezit kunnen klanten er deze zomer terecht voor een voedselpakket, een kledingpakket of tweedehands meubels. De voedselbank schakelt dan direct over op het zogeheten 'winkelmodel'.

De armoedeorganisaties zijn nu nog gevestigd op verschillende locaties. De Voedselbank Enschede-Haaksbergen heeft een tijdelijk onderkomen aan de Hengelosestraat, ter hoogte van het Woonplein. De kledingbank en het meubeldepot zijn gehuisvest naast het oude clubhuis van voetbalvereniging PW aan de Tiemeister.

Noodzakelijke verhuizing

De wens om organisaties die mensen in armoede helpen in hetzelfde pand onder te brengen leeft al enkele jaren in Enschede. Deze ontwikkeling kwam in stroomversnelling door de plannen voor het trainingscomplex van FC Twente op Het Diekman, waardoor de kledingbank en het meubeldepot moeten verhuizen. De voedselbank werkt op zijn huidige locatie onder een tijdelijke vergunning en wist dus ook dat het op termijn moest verhuizen.

In de begroting is eind vorig jaar 100.000 euro per jaar extra beschikbaar gesteld om een gezamenlijk onderkomen daadwerkelijk mogelijk te maken. De voormalige garage van Baan Twente staat al bijna twee jaar leeg. Sinds vorige zomer waren de gemeente en de eigenaar in gesprek. Er is een overeenstemming bereikt over de huur van het pand voor een periode van vijftien jaar. De gemeente Enschede verhuurt het pand weer onder aan de armoedeorganisaties.

Kampman-centrum of Omtzigt-centrum?

Ruud Gardenbroek, voorzitter van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen, is dolblij met de nieuwe locatie. "We zijn op dit moment al druk bezig met de voorbereidingen." De voormalige showroom wordt opgedeeld in meerdere ruimten. "Aan de linkerkant van het pand komt de kledingbank en aan de rechterkant de voedselbank. In het midden komt de ingang met een gezamenlijke ontvangstruimte."

“Het voordeel is dat mensen straks zelf kunnen kiezen wat ze aan boodschappen meenemen. Mag je bijvoorbeeld geen zuivel hebben, dan kies je daar iets anders voor in de plaats.”

Het meubeldepot, dat pas vijf jaar geleden is opgericht als initiatief vanuit Wijkteams Enschede, krijgt een plekje achterin het gebouw. Er is nog ruimte over. De gemeente en de nieuwe gebruikers van het pand hopen dat er nog andere organisaties op het gebied van armoedebeleid aanhaken, zoals bijvoorbeeld Stichting Leergeld.

Zo ontstaat er één 'armoedeloket'. Al wil Ruud Gardenbroek het zo absoluut niet noemen. "We zoeken een geschikte neutrale naam. Misschien wel Kampman-centrum of Omtzigt-centrum." Daarmee geeft de voorzitter van de Voedselbank een signaal. "Arjan Kampman (wethouder, red.) heeft er alles aan gedaan om dit mogelijk te maken. En Pieter Omtzigt zijn we zeer dankbaar vanwege zijn steun." Het Enschedese Kamerlid doneert de opbrengst van zijn boek aan de voedselbank, met oog op een toekomstbestendig onderkomen.

Winkelmodel in voedselbank

De verhuizing wordt door de lokale voedselbank overigens aangegrepen om een nieuw concept uit te rollen: het winkelmodel. Gardenbroek: "Dat betekent dat de klanten straks verspreid over de week langskomen. De producten worden niet meer in een vast pakket aangeboden, maar net als in een supermarkt uitgestald." Een vrijwilliger loopt mee om aan te geven welke producten de klant op basis van de gezinssamenstelling mag meenemen.

"Het voordeel is dat mensen straks zelf kunnen kiezen wat ze aan boodschappen meenemen. Mag je bijvoorbeeld geen zuivel hebben, dan kies je daar iets anders voor in de plaats." Het nieuwe onderkomen biedt genoeg ruimte voor het winkelmodel. Op dit moment ontvangen zo'n 300 huishoudens in Enschede een voedselpakket. "De laatste tijd is het aantal klanten door de dalende energieprijzen, hogere minimumlonen en hogere uitkeringen afgenomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.