Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Welbions en gemeente Hengelo bouwen 48 'gratis verkregen woningen' op terrein Hazemeijer

240229 tijdelijke woningen Hazemeijer terrein
De 48 modulaire woningen die de gemeente Hengelo en wooncorporatie Welbions vorig jaar samen hebben aangeschaft, krijgen een plekje aan de Tuindorpstraat.
Beeld: Gemeente Hengelo

De 48 modulaire woningen die de gemeente Hengelo en wooncorporatie Welbions vorig jaar samen hebben aangeschaft, krijgen een plekje op het Hazemeijerterrrein aan de Tuindorpstraat. De woningen konden gratis worden verkregen van het Rijksvastgoedbedrijf onder voorwaarde dat de helft (24 woningen dus) gebruikt wordt voor de huisvesting van statushouders.

Daarnaast dient de gemeente te garanderen dat Hengelo 'de komende vijf jaar minimaal 350 asielzoekers opvangt'. Daaraan voldoet de gemeente met ruim 500 vluchtelingen overigens al enige tijd ruimschoots. De statushouders die in de nieuwe woningen gehuisvest worden, moeten binnen twee jaar doorstromen naar de reguliere woningvoorraad van Welbions. De overige 24 woningen zijn bestemd voor de reguliere doelgroep van woningzoekenden van Welbions.

“Reguliere woningzoekenden die voor deze woningen in aanmerking willen komen, moeten ingeschreven staan bij Welbions. Statushouders krijgen vanuit de gemeente een woning toegewezen.”

Een woordvoerder van Welbions vertelt dat de woningen er dus al waren, maar dat er nog naar grond gezocht moest worden. Die is nu gevonden op de parkeerplaats pal voor kunstinstelling Oyfo: "Reguliere woningzoekenden die voor deze woningen in aanmerking willen komen, moeten ingeschreven staan bij Welbions. Voor hen geldt dus de plek op de inschrijflijst. De statushouders krijgen, op basis van de gemeentelijke lijst, via Welbions een woning toegewezen." De grond waarop de woningen komen is van Roelofs & Haase. Dat bedrijf is ook eigenaar van de gebouwen op het terrein.

icon_main_info_white_glyph

Niet helemaal gratis

De gemeentewoordvoerder wil benadrukken dat het Rijk de woningen weliswaar onder voorwaarden aan Hengelo schenkt, maar dat enige nuance hierbij op z'n plaats is: "Welbions heeft de woningen namelijk wel aangeschaft voor een fors bedrag. Uiteindelijk moet dat bedrag terugverdiend worden, doordat het COA jaarlijks in de kosten bijdraagt. Na 10 jaar moeten de woningen dan zijn afbetaald." Overigens maken Welbions en gemeente wel kosten voor het plaatsen en funderen van de woningen, het aansluiten van de nutsvoorzieningen, het onderhoud en de inrichting van de openbare ruimte.

Alle buren - bedrijven, instellingen en particulieren - hebben inmiddels een brief gekregen waarin de komst van de woningen is aangekondigd. Komende dinsdag is er in een van de Hazemeijerpanden een inloopbijeenkomst gepland, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Lees verder onder de afbeelding.


240229 Impressie vogelvlucht tijdelijke woningen Hazemeijer terrein NIEUW
De woningen zijn gepland aan de voorkant van het terrein, aan de Tuindorpstraat. Op dit moment is de locatie in gebruik als parkeerplaats. Rechtsboven de nieuwbouw zijn onder meer de hallen van Oyfo zichtbaar.
Beeld: gemeente hengelo

'Verrast'

Oyfo zal door de nieuwbouw aan het zicht onttrokken worden. Desgevraagd laat Oyfo-directeur Marloes Nijhuis weten nog geen reactie te kunnen geven: "We wisten dat er plannen waren, maar niet op deze plek aan de voorzijde. Ik heb het zojuist pas gehoord en we zijn wel verrast hierdoor. Voorlopig wil ik het daar even bij laten."

Meer locaties

De gemeentewoordvoerder vertelt dat dit de vijfde locatie in Hengelo wordt waar zogenaamde modulaire woningen verrijzen: "We zijn daarmee begonnen aan de Sportlaan Driene (daar staan al enige tijd 200 woningen, red.) en ook aan de Bandoengstraat (40), Heraklesstraat (20) en de Stadionlaan (13) komen nog dit jaar tijdelijke woningen. We blijven in Hengelo naarstig op zoek naar plekken waar gebouwd of verbouwd kan worden, om de wachtlijsten weg te werken. Met name wat betreft betaalbare woningen voor één- of tweepersoons huishoudens is de nood hoog."

Parkeerplekken verplaatst

Welbions mag de grond 10 jaar lang gebruiken voor deze woningen. Ze zijn gepland aan de voorkant van het terrein, aan de Tuindorpstraat. Op dit moment is de locatie in gebruik als parkeerplaats. Het parkeren wordt verplaatst naar de zijkant van het Hazemeijerterrein. Daarnaast blijft volgens de gemeente Hengelo 'voldoende parkeergelegenheid beschikbaar aan de achterzijde van het complex'.

icon_main_info_white_glyph

Parkachtige omgeving

Er komen twee rijen van 24 woningen tegenover elkaar in een parkachtige omgeving. De gebouwen bestaan uit drie woonlagen. De entree en de galerijen zitten aan de binnenkant van het wooncomplex. Het gaat om woningen met één, twee of drie slaapkamers.

Het streven is om eind 2024 de tijdelijke woningen op deze locatie te plaatsen. Welbions bereidt op dit moment de aanvraag van de omgevingsvergunning bij de gemeente voor. Na tien jaar kunnen de woningen volledig worden ingezet voor 'de brede volkshuisvestingsopgave van gemeente en wooncorporatie'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.