Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Meer plek voor gevluchte Oekraïners gezocht in Twente

Stichting Noaberschap Ukraine-Twente (NuTwente) is naarstig op zoek naar meer opvangplekken voor gevluchte Oekraïners. De doorstroom van vluchtelingen vanuit tijdelijke opvanglocaties stagneert, waardoor die bovenregionale ‘hubs’ overvol raken.

Een voorbeeld is de doorstroomlocatie in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar meldden zich elke week gemiddeld zo’n vijftig Oekraïners die hun land zijn ontvlucht. De opvang heeft er honderdvijftig bedden, voldoende voor een kortdurend verblijf. In de voorbije periode raakte hij overvol omdat er elders geen plekken gevonden werden. Enkele dagen geleden zag de Veiligheidsregio Utrecht zich genoodzaakt de opvang te sluiten. Alleen voor kwetsbaren en kinderen is een uitzondering gemaakt.

Passend

Het is een teken aan de wand. NuTwente speelt al twee jaar een regionale sleutelrol in de coördinatie en begeleiding van de opvang van Oekraïners bij particulieren. Op dit moment verblijven er via de organisatie zo’n tweehonderd Oekraïners bij tachtig gastgezinnen, volgens bestuurslid Hans van Rheenen. “In veel gevallen al bijna twee jaar.”

Lees verder onder de afbeelding.


Hans van Rheenen Ernst Bergboer
Hans van Rheenen, bestuurslid van NuTwente, de stichting die op zoek is naar plek bij particulieren om Oekraïners op te vangen: ‘Een extra slaapkamer met een zitgelegenheid is genoeg.’
Beeld: Ernst Bergboer

En, zo vertelt Van Rheenen, in de meeste gevallen naar ieders tevredenheid. Dat klinkt ook in het promotiefilmpje dat de stichting liet maken om aandacht te vragen voor de behoefte aan opvangplekken. “Natuurlijk is er ook weleens wrijving. Maar dan gaat een van onze vrijwilligers die beide talen spreekt erheen en bemiddelt. Meestal komt het dan goed, soms niet.”

Als mensen zich melden met een mogelijke opvangplek, dan gaat de Twentse organisatie eerst met hen in gesprek. Daarin wordt vooral vastgesteld wat degene die opvang aanbiedt wel en niet wil, en wat zou passen als het om op te vangen Oekraïners gaat. Van Rheenen: “Schoolgaande kinderen plaatsen we bijvoorbeeld niet ver weg in het buitengebied, zonder openbaar vervoer.”

Zoveel mogelijk plekken

NuTwente zoekt zoveel mogelijk nieuwe plekken. Van Rheenen: “Een extra slaapkamer met een zitgelegenheid - want je wilt niet voortdurend bij elkaar op de lip zitten - is genoeg.” Het is niet zo dat er meer Oekraïense vluchtelingen komen, volgens het bestuurslid; “Maar als er geen nieuwe plekken zijn, loopt het vast."

icon_main_info_white_glyph

aanmelden

Ruimte om een of meer Oekraïense vluchtelingen op te vangen? Meer info?

Mail dan naar [email protected]

Vooralsnog zijn er geen tekenen dat de situatie in Oekraïne snel gaat veranderen, met andere woorden: er zullen mensen blijven komen die de oorlog daar ontvluchten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.