Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Twentse wielrenner doet mee met grootste en zwaarste gravelkoers ter wereld

Het wielerseizoen is al even begonnen, maar voor de Twentse wielrenner Lars Loohuis begint het seizoen dit weekend in de Ster van Zwolle. De renner is net getransfereerd naar ‘zijn’ nieuwe ploeg BEAT Cycling, waar ook columnist van het AD Thijs Zonneveld zijn wedstrijden rijdt. Samen met Zonneveld gaat hij later dit jaar naar de zwaarste gravelkoers ter wereld: Unbound gravel.

De gravelkoers in Kansas, Amerika staat te boek als zwaarste koers ter wereld door zijn barbaarse omstandigheden en de 330 kilometer afstand. “Ik weet ook niet waar ik aan begin”, lacht Lars Loohuis. De Harbrinkhoeker kijkt uit naar de koers: “Ik werd vorig jaar bewust gemaakt van deze wedstrijd. Nu een jaar later mag ik van mijn ploeg BEAT meedoen.”

Unbound gravel

De wedstrijd begint in de VS en kent vele wereldtoppers aan de start. “Je hebt dit jaar bijvoorbeeld oud-renners als Peter Sagan en Matej Mohorič aan de start staan. Dat is wel heel gaaf om daartussen te mogen fietsen”, aldus de Harbinkhoeker. De koers kent vier tussenstops waar de renners hun eten en drinken bij kunnen vullen. “Het wordt ook zwaar omdat het er enorm heet is. Daarom moet je goed blijven drinken.”

Over ambities geen gebrek bij de Nederlands kampioen gravel. “Ik mik voor een plek bij de top 20. Dat moet gezien mijn prestaties in tijdens het EK wel haalbaar moeten zijn.”

Leegheid van de koers 2 BEAT Cycling
De Unbound Gravel is 330 kilometer aan onverharde wegen
Beeld: BEAT Cycling

Documentaire

BEAT Cycling club maakte vorig jaar een documentaire over Unbound. Toen stond het volledig in het thema van het avontuur van Thijs Zonneveld. De columnist reedt de koers echter niet uit. Door een valpartij scheurde hij zijn kniepees af en belande in het ziekenhuis. “Het is een gevaarlijke koers, dat hebben we vorig jaar in de documentaire kunnen zien”, aldus Loohuis. “Ik heb vernomen dat er nu ook een cameraploeg meegaat.”

Ster van Zwolle

Dit weekend staat de Ster van Zwolle op de planning voor BEAT cycling. “We moeten gaan zien wie er het beste voorstaat tijdens de koers. Als ik goed vooraan zit dan mag ik meedoen voor de winst”. Naast Loohuis staat ook Denekamper Jelle Johannink aan de start van de wedstrijd in en rondom Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.