Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede stopt met jaarlijkse uitreiking van jeugdlintje: te weinig geschikte kandidaten

38629 oorkonden en jeugdlintjes den helder
Beeld: Onbekend

Is Talha Bulut voorlopig de laatste Enschedeër die het zogeheten jeugdlintje heeft ontvangen? Negentien jonge helden werden in de afgelopen negen jaar onderscheiden voor hun verdiensten voor hun naasten of de samenleving in het algemeen. Maar het college heeft besloten om te stoppen met de jaarlijkse uitreiking. Reden: er worden te weinig geschikte kandidaten aangemeld.

Het jeugdlintje was een initiatief van CDA-raadslid Mart van Lagen. Die zag zijn voorstel om de jaarlijkse onderscheiding in te voeren destijds door de hele gemeenteraad gesteund worden. De internationale Dag van de Rechten van het Kind - rond 20 november - werd uitgekozen om de jaarlijkse uitreiking plaats te laten hebben.

Van mantelzorg tot zwerfafval

Door de jaren heen zijn dus negentien jonge helden in het zonnetje gezet. In 2018 kregen de 16-jarige Niek en 13-jarige Dian bijvoorbeeld een jeugdlintje, omdat zij altijd als mantelzorgers klaarstonden voor hun gehandicapte oudere zus. In 2022 was het de 10-jarige Noa die de medaille en bijbehorende oorkonde uit handen van burgemeester Roelof Bleker ontving. Hij ging meerdere keren per week de straat op om zwerfaval op te ruimen. De tot nu toe laatste onderscheiding is voor Talha Bulut, die als 17-jarige al op vele manieren betrokken is bij de samenleving.

Niet meer jaarlijks

Volgens het college van B&W is het jeugdlintje waardevol gebleken. 'Wel merken we dat het aantal aanmeldingen, dat aan de voorwaarden voor toekenning van het jeugdlintje voldoet, stevig terugloopt', constateert zij. 'Forse inzet op wervingsactiviteiten heeft daar geen verandering in weten te brengen.

Er is daarom besloten om af te zien van een jaarlijkse onderscheiding. Het jeugdlintje blijft wel bestaan en kandidaten kunnen nog altijd bij de gemeente worden aangedragen. Zodra er een geschikte kandidaat is, wordt deze dus apart in het zonnetje gezet. Het zogeheten Jongerenberaad van Enschede krijgt een adviserende rol bij de voordrachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.