Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede wil na uitspraak Raad van State toch evenementen toestaan op oude vliegbasis

Strip Vliegveld Twenthe Google Maps
Beeld: GoogleMaps

Tot een volwaardig evenemententerrein kwam het op de voormalige Vliegbasis Twenthe nog niet. Eind vorig jaar stak de hoogste bestuursrechter daar voor de tweede keer een stokje voor. Toch wil de gemeente Enschede er met een omweg een beperkt aantal festiviteiten toestaan. Volgens het college van B&W is dit nodig zodat eigenaar Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie (VTE) tot 'een minimaal benodigde exploitatie' kan komen.

De ontwikkelingen op de oude militaire basis zijn een heuse soap geworden. Ondernemer Jan van Eck schafte het 50 hectare stuk grond zo'n tien jaar geleden aan om er een evenemententerrein van te maken. In het zicht van de haven werd het bestemmingsplan (net als vele andere plannen in het land) met een pennenstreek van tafel gehaald, vanwege een gebrekkige onderbouwing voor de stikstofdepositie. Vier jaar - en dikke dossiers - later is een aangepast opnieuw bij de Raad van State gestrand vanwege de stikstofberekeningen.

Oude taxibaan en shelters

De laatste uitspraak betekent in feite dat VTE slechts op een beperkt deel van het terrein evenementen mag houden, namelijk in de zogeheten Hangar 11. De exploitant wil echter ook De Strip (oude taxibaan, red.) en de aldaar aanwezige shelters kunnen verhuren. Onder meer het technofestival Onder de Radar heeft daar jaarlijks plaats in de zomermaanden.

Strip Vliegveld Twenthe Google Maps
Lees ook
Uitbreiding van evenemententerrein Vliegbasis Twenthe sneuvelt weer bij rechter: kunnen festivals doorgaan?

Om dit mogelijk te kunnen maken, moet er van het bestemmingsplan (dat nog altijd stamt uit 1996) worden afgeweken. Een aanvraag daarvoor is onlangs gedaan en het college van B&W laat weten dat zij van plan is om toestemming te geven. 'De nieuwe aanvraag is voor een zeer beperkt aantal evenementen en besloten bijeenkomsten. Om zo tot een minimaal benodigde exploitatie te komen', aldus het college.

Extra toelichting

De mogelijkheden zijn dus wel van een andere orde dan in het vernietigde bestemmingsplan. Daar waren ook meer open evenementen en auto(race)-activiteiten op De Strip voorzien. Het college gaat de voorgenomen afwijking dinsdagavond toelichten in de vergadering van stadsdeel Noord. De verwachting wordt uitgesproken dat belanghebbenden bezwaar zullen maken zodra de vergunning is verleend. Omwonenden en landschapsorganisaties gingen immers ook succesvol in beroep tegen het beoogde bestemmingsplan. Met betrekking tot evenementen op De Strip zullen omwonenden vooral ook bezwaar hebben tegen de geluidsniveaus die tijdens de evenementen worden bereikt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.