Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kick-Off in Lossers gemeentehuis: senioren wandelen over slimme mat die valrisico meet

Marian20 Oosterbroek
Beeld: Twente FM

Een mat die de staplengte, de stapfrequentie en de loopsnelheid meet van de persoon die over de mat loopt: zo’n mat heeft de gemeente Losser aangeschaft. “Inwoners van 65+ kunnen zo op een hele laagdrempelige en snelle manier zien wat hun valrisico is”, zegt wethouder Marian Oosterbroek in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Audiofragment
Kick Off Zeker op de benen met de Smartfloor | Marian Oosterbroek
De gemeente Losser heeft sinds kort een “Smartfloor” aangeschaft. Met behulp van deze 5 meter lange mat weten inwoners binnen een paar tellen wat hun valrisico is. Vooral voor inwoners van 65+ is het goed om te weten hoeveel risico zij lopen om te vallen en wat voor oorzorgsmaatregelen ze kunnen nemen.

“Heel mooi dat we deze Smartfloor aan hebben kunnen schaffen. We hopen daarmee valincidenten bij oudere mensen te voorkomen.”

Preventieve maatregel

Het is een preventieve maatregel, benadrukt Oosterbroek. “Als je nagaat dat per jaar 5000 mensen overlijden aan een val in en om het huis; dat is gewoon heel erg veel. Bij veel van die valincidenten gaat het om oudere mensen. Vaak met als letsel een gebroken heup of pols. Vooral bij ouderen duurt het lang voordat iemand van zo’n val is hersteld.”

“De mat is zo geprogrammeerd dat aan de hand van die gegevens berekend kan worden hoeveel valrisico iemand loopt”

Door gebruik te maken van de Smartfloor kan het valgevaar van iemand goed ingeschat worden. “De mat is zo geprogrammeerd dat aan de hand van die gegevens berekend kan worden hoeveel valrisico iemand loopt. Eerder waren hier 6 individuele testen voor nodig. Die zijn nu met de software van de Smartfloor gebundeld zijn in één analyse”, aldus de wethouder.

Passend Advies

Met de analyse krijgt iemand vervolgens passend advies wat te doen om een val te voorkomen. “Als je weet wat je risico is, weet je ook beter wat je daar aan kunt doen. Heb je bijvoorbeeld toch een hulpmiddel nodig of kun jij je spieren beter gaan trainen waardoor je letterlijk steviger op je benen staat, of ga je aan een preventieve beweeginterventie meedoen.”

65+ welkom bij Kick-Off

De wethouder nodigt de 65-plussers uit de gemeente Losser uit om bij de Kick-Off op donderdag 7 maart een paar meter over de Smartfloor te lopen en zo hun valrisico berekend te zien. “Het duurt maar een paar tellen en het is gratis. Je kunt ook nog een kopje koffie drinken.” De Kick-Off is in de raadzaal van ’t Lossers Hoes, van 11.00 uur tot ongeveer 14.30 uur. Men kan zo binnenlopen.

Inzet op meerdere plekken

Oosterbroek: “We gaan de mat na de Kick-Off op 7 maart op verschillende plekken in de gemeente Losser inzetten. Bijvoorbeeld bij de fysio- en ergotherapeuten of tijdens activiteiten waar veel senioren bijeenkomen in de verschillende dorpskernen. We willen zoveel mogelijk 65-plussers de kans geven om met de Smartfloor kennis te maken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.