Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wethouder Lahdo van gemeente Losser: ‘Het betekent niet dat er na vrijdag direct al asielzoekers komen’

Milad Lahdo
Milad Lahdo, wethouder gemeente Losser
Beeld: Eigen foto

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) wil in hotel Dinkeloord bij Beuningen een tijdelijke noodopvang realiseren voor maximaal 94 asielzoekers. De tijdelijke noodopvang is nodig vanwege het tekort aan opvangplekken en overvolle asielzoekerscentra.

“Het COA heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor dit hotel, het gaat om 94 asielzoekers voor een periode van 6 maand, met eventueel een verlenging van nog eens 6 maand. Tot maximaal 1 jaar”, zegt wethouder Milad Lahdo.

Dinkeloord eerder in beeld

Hotel Dinkeloord kwam eerder in beeld voor opvang van vluchtelingen, alleen ging het toen om AMV-ers; alleenstaande, minderjarige jongeren. “Het COA zelf stelde toentertijd vast dat de locatie niet geschikt was voor deze doelgroep”, aldus de wethouder. Het gaat dus nu niet om alleenstaande jongere vluchtelingen.

Denekamp

Wethouder Lahdo heeft vanmorgen en in de loop van deze middag de directe omgeving persoonlijk geïnformeerd. Bij een aantal buurtbewoners kwam hij aan de deur en hij nam telefonisch contact op met de Dorpsraad Beuningen en de ondernemersvereniging in Denekamp. “Vanuit hotel Dinkeloord loop je zo Denekamp in. Daarom hebben we ook buurtbewoners in Denekamp een brief gestuurd en hen, evenals onze eigen inwoners van Beuningen, uitgenodigd voor een bijeenkomst die morgen, woensdag 6 maart, gehouden wordt in het hotel. Daar zijn we, samen met het COA, aanwezig om de vragen te beantwoorden.”

Bijeenkomst ondernemers

Vrijdag 8 maart is er een bijeenkomst voor ondernemers, ook uit Denekamp. “Zodat we de ondernemers in de directe omgeving kunnen informeren over de plannen die er zijn.”

Bindend advies gemeenteraad

Lahdo: “Het betekent niet dat er na vrijdag direct al asielzoekers komen. Zo snel gaat dat niet. De gemeenteraad bespreekt het voorstel waarschijnlijk in de vergadering van 16 april en geeft het college vervolgens een positief of negatief bindend advies mee. Na het advies van de raad neemt het college een besluit over de aanvraag van het COA.”

Bijeenkomsten

Vrij snel na de bekendmaking van de aanvraag van het COA, vandaag, dinsdag 5 maart, worden bijeenkomsten gehouden voor omwonenden en ondernemers. “Daar is voor gekozen omdat we meteen een moment willen waar mensen met hun vragen hierover terecht kunnen. Daar willen we zo snel mogelijk tijd en ruimte voor maken”, benadrukt de wethouder.

Audiofragment
Asielzoekers in hotel Dinkeloord Beuningen | Wethouder Milad Lahdo
Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) wil in hotel Dinkeloord bij Beuningen (op de grens met de gemeente Dinkelland) een tijdelijke noodopvang realiseren voor maximaal 94 asielzoekers. Het COA heeft hiervoor een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Losser.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.