Verkeer
Stuur appje
Zoek

Komst asielzoekers naar hotel Albergen uitgesteld

Landhotel20t20 Elshuys20in20 Albergen201
Beeld: Twente FM

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA tegen het ANP, zo meldt RTV Oost.

De omwonenden vinden dat het niet past om alvast asielzoekers in het voormalige hotel 't Elshuys te huisvesten terwijl over de ingediende bezwaarschriften nog geen definitief besluit is genomen, zegt hun woordvoerster Hennie de Haan uit Albergen.De rechter zou met een voorlopige voorziening kunnen bepalen dat er gewacht moet worden met de huisvesting.

'Niet geschikt'

Volgens De Haan hebben tweehonderd belanghebbenden samen acht bezwaarschriften ingediend. De inwoners van Albergen vinden dat het voormalige hotel beter geschikt is voor de huisvesting van statushouders; vluchtelingen die al weten dat ze in Nederland mogen blijven. Het COA wil er vijftig statushouders en honderd asielzoekers onderbrengen.

Riolering

Een van de andere bezwaren richt zich tegen de riolering, die niet toereikend zou zijn voor dagelijks gebruik door zo'n tweehonderd mensen in het azc. Ook is volgens De Haan een aantal verzoeken om openbaarmaking van documenten niet gehonoreerd door de gemeente.

icon_main_info_white_glyph

Maximaal 150

Het COA kocht het voormalige hotel in 2022 om er driehonderd asielzoekers onder te brengen. Toen er een storm van kritiek losbrak, is het aantal bewoners teruggebracht tot maximaal 150. Tubbergen heeft voor de komende vijf jaar een omgevingsvergunning verleend en kan die eventueel verlengen.

Het asielhotel moet op 1 november 2032 de deuren weer sluiten.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.