Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengelo Heroes gaat 'de grens’ over met aandacht voor volksopstanden in Europa

Het theaterproject Hengelo Heroes gaat de spreekwoordelijke grens over naar de historische opstanden tegen de communistische regimes in Centraal-Europa. D volksopstanden in Oost-Berlijn, Poznan en in Hongarije in de jaren vijftig passeren de revue en er zijn voldoende overeenkomsten met de April-meistaking, die tijdens de oorlog in Hengelo begon. "Je moet het verleden kennen om het heden te kunnen begrijpen", zegt initiatiefnemer Antek Olszanowski.

Vorig jaar werd Hengelo Heroes voor het eerst op de planken opgevoerd. De theatervoorstelling ging over de April-meistakingen van 1943, welke in Hengelo bij machinefabriek Stork zijn begonnen. De voorstelling werd op deze symbolische locatie gehouden. Dit soort volksopstanden en de naweeën van de Tweede Wereldoorlog hebben er volgens voorzitter Antek Olszanowski bijgedragen aan dat er tegenwoordig verenigd Europa is.

ROC van Twente

De voorstelling wordt in samenwerking met studenten van het ROC van Twente gedaan. De samenwerking met de kennisinstelling verloopt goed: “Het is een feestje om met de studenten samen te werken. We merken dat er erg veel enthousiasme is onder de studenten.” Veel opleidingen dragen hun steentje bij: “De jongens en meisjes van media hebben meerdere filmpjes en posters gemaakt, de modeopleiding heeft kostuums gemaakt en de podiumacademie levert de acteurs en muzikanten.”

“We nemen het publiek vanuit de oorlog mee naar Berlijn, Poznan en Boedapest.”

Verleden

De voorstelling begint bij de April-meistakingen en gaat zo verder de tijd in naar de volksopstanden achter het IJzeren Gordijn in de jaren vijftig. “We nemen het publiek vanuit de oorlog mee naar Berlijn, Poznan en Boedapest.” In 1953 kwamen Oost-Duitsers in opstand tegen het communistische regime in Oost-Duitsland. Ditzelfde gebeurde in 1956 in Poznan en tijdens de Hongaarse opstand in Boedapest.

“Je moet de geschiedenis kennen om het heden te begrijpen”, zegt Olszanowski. Hij verwijst naar Oekraïne: “Er zijn nu grote problemen in het oostelijk deel van Europa. Kijk maar naar Oekraïne, maar ook naar bijvoorbeeld Georgië en Kazakhstan.” Volgens Olszanowski is de Europese eenheid nu belangrijker dan ooit

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.