Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Door de ogen van een høker: Twentenaar schrijft boek over 50 jaar Normaal

Van moddergevechten tot varkentje-tik races, het nieuwe boek van Dolf Ruesink ‘Feesten als wilde beesten: 50 jaar Normaal', biedt een blik op de feestcultuur, traditites en rituelen van høkers - de ware fans van de band Normaal.

'Feesten als wilde beesten' is meer dan een chronologische vertelling over de band; het richt zich vooral op de sfeer, cultuur en gebruiken rondom de muziek. Diverse rituelen van de Normaal-fans worden beschreven. Duesink bezocht, voor hij zich aan het schrijven zette, alle provincies in Nederland, zodat hij de sfeer kon proeven van verschillende rituelen rondom concerten. Ook kreeg hij veel berichten van fans met videomateriaal, unieke foto’s van vriendengroepen en spraakmakende anekdotes.

Høker? 

Met het boek wil de schrijver inzage bieden in de tradities van de 'høker'. Wat is dat eigenlijk? “Høker betekent aanhanger, fan. Het is eigenlijk een levenshouding: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”, aldus Ruesink. "Het begon allemaal in 1975, toen Normaal voor het eerst ging optreden. Dat gebeurde in het dialect. Het woord is uiteindelijk een geuzenaam geworden voor de fans van de band."

“Hoe kleiner het gehucht, hoe groter de opkomst”

De oud-journalist wil met het boek een uniek inkijkje geven in de høker-cultuur. Van Friesland tot Zuid-Nederland, elke streek heeft zijn eigen tradities. Slipjes en bier vlogen door de lucht, er werd met modder gegooid en er werden varkentje-tik races gehouden. In Brabant is vloertje beuken populair. "Dan probeer je in een zo kort mogelijke tijd de houten vloeren aan barrels te dansen. Een deel is zelfs een keer in de bierkelder beland, omdat de vloer het begaf."

Lees verder onder de afbeelding.


Feesten als wilde beesten Boek dolf ruesink
Beeld: Dolf Ruesink

In Groningen gaat het er weer heel anders aan toe. Daar is het gebruikelijk om stro over auto’s heen te gooien. “Als er op zo’n avond een nieuwe politieagent aan het werk is, dan kan je er op rekenen dat die auto volgestopt wordt met stro. Je kunt je voorstellen hoeveel tijd het kost om zo’n auto weer helemaal schoon te krijgen.”

Zo gewoon gebleven

De band is zo groot geworden omdat het zo klein is gebleven, vertelt Ruesink. Beginnende bands die steeds bekender worden belandden uiteindelijk vaak in de grote zalen, zoals bijvoorbeeld Ziggodome of AFAS-live. “Normaal bleef spelen in de kleine zalen. Ze hebben in 650 plaatsen, dorpen en gehuchten gespeeld. Hoe kleiner het gehucht, hoe groter de opkomst.”

“Na hun studie vonden ze dat ze wel weer ‘Normaal’ moesten doen”

Volgens de schrijver heeft de band zijn populariteit onder andere te danken aan het blijven spelen op die kleine plekken. "Inwoners van de provincie voelden zich soms best achtergesteld ten opzichte van het westen. Alsof alleen daar cultuur en geld is."

Enschede

Het ontstaan van de band is aan Enschede gebonden. Vier leden woonden en studeerden in Enschede, aan het conservatorium. “Na hun studie vonden ze dat ze wel weer ‘Normaal’ moesten doen. Ze keerden terug naar de Achterhoek en gingen aan het werk, ze werden muzikant.”

Er is zelfs een keer een geheim optreden geweest op een middelbare school in Enschede, toen nog scholengemeenschap Zuid. De band repeteerde daar, als voorbereiding op een optreden. Die middag speelden ze speciaal voor de leerlingen.

Speciale eerste druk

Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden voor de speciale eerste druk van het boek. "Als je dat doet, wordt je naam erin opgenomen. Je zou kunnen zeggen dat het boek evenveel van de fans wordt als van de band."

Ruesink is nog op zoek naar verhalen. Over optredens op exclusieve locaties zoals een gevangenis, een kazerne of bij een familie. Mocht je iets interessants te melden hebben, dan kun je hem opzoeken op social media.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.