Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Omgekeerde wereld? Oekraïense jongeren komen naar Enschede om te helpen: ‘Ze gaan vol energie terug’

Het klinkt als de omgekeerde wereld, jongeren uit Oekraïne die naar Enschede komen om te helpen. Toch is het een feit. De jongeren komen naar Nederland om zich voor te bereiden op de wederopbouw van hun thuisland.

De jongeren zijn tussen de 14 en 29 jaar oud. “Ze zijn de nieuwe generatie voor Oekraïne. De toekomst is onzeker en er zijn nieuwe leiders nodig. In één week leren ze hoe ze een waardevol project opzetten en hoe ze van betekenis kunnen zijn als ze teruggaan”, vertelt Marleen Kragt, directeur van de organiserende stichting Livingstone Oost-Europa. “Het doel van deze reis is dat de jongeren wat leren. Ze moeten leren van een andere cultuur en van hoe een ander leeft.”

Dan maar andersom

Stichting Livingstone organiseert al vele jaren werkreizen voor jongeren over de hele wereld. Oekraïne was ook een bestemming van deze tripjes. Toen de oorlog uitbrak, werd dat lastiger. “Veel mensen vinden het spannend en eng om naar een oorlogsland te reizen”, zegt Kragt. “Mijn contactpersoon in Oekraïne kwam toen met het idee om het om te draaien. Dus jongeren vanuit Oekraïne naar Nederland halen.”

In de zoektocht om dit mogelijk te maken werd Stichting Present uit Enschede gevonden. Deze stichting zet vrijwilligers in om mensen die hulp nodig hebben een steuntje in de rug te bieden. Zodoende kwamen de Oekraïense jongeren als tijdelijke vrijwilligerswerker in Twente terecht.

 • Dansen met vluchtelingen
  Voorbeelden van de activiteiten die de jongeren in de werkweek doen.
  Beeld: Stichting Present
 • Klussen bij kledingbank
  Voorbeelden van de activiteiten die de jongeren in de werkweek doen.
  Beeld: Stichting present
 • Oekraïense jongeren schilderen
  Voorbeelden van de activiteiten die de jongeren in de werkweek doen.
  Beeld: Stichting Present

Druk aan het werk

De Oekraïners zijn tien dagen in Nederland. Stichting Present verzorgt het programma in Enschede. “Ik denk dat onze stichting heel goed aansluit bij wat ze willen doen: gezamenlijk alles opbouwen en dingen starten", vertelt Esmee Barelds, organisator van de werkweek namens Present. “Bij ons kunnen ze heel mooi zien hoe wij mensen helpen als stichting.”

De werkweek bestaat uit verschillende activiteiten. Afgelopen maandag was de groep bij de vluchtelingenopvang op de vliegbasis. Daar is gedanst en zijn spellen gedaan. Een andere groep is aan de slag geweest bij de Kledingbank. Hier hielpen de jongeren met voorbereidingen voor de aanstaande verhuizing. Ook nam de groep de kwast ter hand in een woning van een vrouw.

“Ze vechten op hun eigen manier. Dat gebeurt niet aan het front, maar tijdens het heropbouwen”

Terug naar huis

Tot nu toe bevalt de reisweek de Oekraïners goed. “We geven ze hier zeker geen vakantie, maar al dat harde werken geeft de jongeren energie. Ze gaan vol energie terug naar hun thuisland”, vertelt Kragt. Want ze gaan terug. De Livingstone-directeur vertelt dat de jongeren er geen moment over nagedacht hebben om in Nederland te blijven. “Het is hun missie om terug te gaan naar huis. Ze vechten op hun eigen manier. Dat gebeurt niet aan het front, maar tijdens het heropbouwen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.