Verkeer
Stuur appje
Zoek

Duurzaamste huis van Overijssel staat in Losser: Energielabel A++++

Duurzaamste huis
Gert en Martine Haitjema uit Losser hebben hun jaren ’70 woning duurzaam verbouwd tot een ‘nulenergiewoning’.
Beeld: RTV NOT

Gert en Martine Haitjema uit Losser hebben het duurzaamste huis van de provincie Overijssel. Na een spannende strijd kreeg hun duurzame huis de meeste stemmen van het publiek in het kader van de landelijke verkiezing ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. De bestaande woning uit de jaren ’70 is ‘biobased’ verbouwd tot een zogenaamde ‘nulenergiewoning’ met energielabel A++++.

Welverdiende waardering

Er waren de afgelopen maand maar liefst 8 duurzame huizen uit Overijssel in de race voor de publiekstitel. De deelnemende huiseigenaren hebben ieder op hun eigen wijze hun woning duurzaam gemaakt. Het doel van de verkiezing is om huiseigenaren de welverdiende waardering te geven voor deze prestaties en om hun verhalen breed onder de aandacht te brengen.

icon_main_info_white_glyph

Volledig ingepakt

De woning van Gert en Martine Haitjema is volledig ingepakt met een nieuwe isolerende schil bestaande uit cellulose, houtvezel plaatmateriaal en triple beglazing. Dakisolatie middels cellolose, vloerisolatie door het gebruik van schelpen. Naast een zeer laag energie verbruik (low energy passiefhuis) en eigen duurzame energie-opwek, wordt regenwater gebufferd voor de natuurinclusieve tuin en douche water gerecycled voor wasmachine en toilet door de Hydraloop. Ook qua afwerking en inrichting proberen Gert en Martine zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken. Dit zit hem in het gebruik van natuurlijke materialen, werken met B-corp gecertificeerde bedrijven en aankoop van tweedehands meubels. Zo zijn de wanden afgewerkt met Leemstuc, de plafonds geschilderd met KEIMverf, de vloerbedekking is linoleum. Veel meubels zijn tweedehands aangeschaft en waar dit niet mogelijk was is er gekozen voor kwaliteit en een langere levensduur. De bijkeuken is voor bulkopslag ingericht zodat we zoveel mogelijk zero waste kunnen leven.

Duurzame Huizen Route

De verkiezing is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route en wordt mede ondersteund door de deelnemende provincies en gemeenten, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Rabobank. Alle provinciewinnaars ontvangen een waardecheque van 200 euro. Op 22 maart maakt de jury op het verkiezingsevent in Ede de landelijke publiekswinnaar bekend. Meer informatie over de provinciale winnaars en de andere deelnemers is te vinden op: verkiezing.duurzamehuizenroute.nl/.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.