Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voor tweede jaar op rij lammetjes-zesling in Beuningen

Lammetjes beuningen rtv oost
Beeld: RTV Oost

Bij schapen is een twee- of drieling vrij gebruikelijk, maar een zesling? Dat is bijzonder. En twee jaar op rij een zesling al helemaal. Het gebeurde bij Henny Ensink op Reimer in Beuningen. "Het is wel zwaar voor een schaap."

Zelf vindt Henny het ook bijzonder dat er voor het tweede jaar op rij een zesling in zijn stal ter wereld is gekomen. Vorig jaar overleefde er geen een. Dit jaar ziet het er een stuk rooskleuriger uit: vijf van de zes zijn in leven. "Je ziet ze. Het gaat goed met ze", wijst hij naar de lammetjes in het stro.

Hoe bijzonder het ook is, Henny heeft liever een twee- of drieling. Vooral vanuit praktisch oogpunt. "Een schaap heeft maar twee spenen, zes lammetjes voeden lukt haar dan niet", legt de hobbyboer uit. Daarom voedt hij lammetjes met de fles. "Aan hun gedrag merk je of ze te weinig van de moeder hebben gekregen."

Genen

Hoe het kan dat er twee jaar op rij een sextet aan lammetjes in het schapenhok staat? "Misschien ligt het aan de schapen. Het zijn swifters (schapensoort, red.) en die hebben met meer ruimte. En misschien zit het in hun genen", probeert de Beuninger te verklaren.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.