Verkeer
Stuur appje
Zoek

Aanmelden Twents Songfestival kan nog tot 26 maart: Loat oe nich neugen

Twentssongfestival 2022
Beeld: Twents Songfestival

Op zondag 7 juli vindt in het Openluchttheater in Ootmarsum de finale plaats van alweer de vijfde editie van het Twents Songfestival. Kandidaten met een lied in de streektaal kunnen zich nog tot 26 maart aanmelden. Op 4 en 5 april worden voorrondes gehouden, waaruit een deskundige jury in totaal 10 acts zal selecteren voor de finale op 7 juli.

Nieuwe gezichten

Voor deze lustrumeditie van het Twents Songfestival hebben zich volgens Hans Oude Breuil tot nu toe vooral nieuwe gezichten aangemeld. “Dat is wel mooi om te zien. Maar we kunnen nog wel meer kandidaten gebruiken. Ik zou zeggen: Neem die stap en schrijf je in. Het is een hele mooie dag en een mooie springplank om jezelf in de spotlights te zetten.”

‘Wies met Nedersaksisch’

Voorwaarde om mee te doen is, dat de tekst van een lied in de streektaal is geschreven. Dat hoeft niet per se Twents te zijn, maar mag een dialect uit het Nedersaksische taalgebied zijn. Niet voor niets is de subtitel van het Twents Songfestival ‘Wies met Nedersaksisch’. Oude Breuil: “Je mag een heel nieuw nummer schrijven, maar het mag ook een cover zijn van een bestaand nummer.”

Af en toe echte pareltjes

Volgens Oude Breuil wordt het niveau van de deelnemers elk jaar hoger. “Er zijn de afgelopen jaren goede winnaars uit het festival voortgekomen met hele mooie nummers. Af en toe zitten er echte pareltjes tussen.” Om het niveau hoog te houden helpt de organisatie graag een handje, wanneer mensen omhoog zitten met een tekst in de streektaal.

Audiofragment
Twents Songfestival 2024 | Hans Oude Breuil
De vijfde editie wordt gehouden op zondag 7 juli 2024. De voorrondes vinden plaats op 2 en 4 april. Deelnemers kunnen zich inschrijven via de site: www.twentssongfestival.nl.

Vakkundige jury

Alle inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury onder voorzitterschap van Monique Sleiderink. In die jury hebben verder zitting: Hans Barkel, Frank Droste (een van de winnaars uit de beginjaren van het festival) en Wilfried Poorthuis. Allemaal mensen, die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in de streektaalmuziek. Kandidaten kunnen zich nog tot 26 maart aanmelden via www.twentssongfestival.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.