Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Als zelf tuinieren niet meer gaat: vrijwilligers trakteren Enschedeërs op 'groene makeover'

Dertig vrijwilligers zijn dinsdagochtend begonnen met de transformatie van negen tuinen in de Enschedese Geraniumstraat, tijdens de tuin-driedaagse. De tuinen worden ‘groen’ gemaakt door de vrijwilligers van Present, met als doel het samenbrengen van inwoners van de straat. Het project is onderdeel van het Sociaal Tuinieren Festival.

De tuinen zijn uitgekozen omdat ze zijn versteend of verwaarloosd, doordat bewoners door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom zelf geen tuinonderhoud kunnen doen. Deze mensen werden in kaart gebracht door de wijkwerkers en Domijn. "Daarna is was het daadwerkelijk langs de deuren met de vraag of ze mee willen doen", aldus vrijwilliger bij Present en projectleider Klaas Boersma.

Niet de eerste keer

Voor Boersma is het niet de eerste keer dat hij deelneemt aan dit fenomeen. “Ik heb al eens eerder meegedaan met Sociaal Tuinieren Festival. Toen was dat in een andere wijk in Enschede”, zegt Broeksma. “Ik vind dit soort initiatieven bijzonder belangrijk omdat het echt mensen samenbrengt. Ons doel is ook mensen met elkaar in contact te brengen.”

  • 12 3 2024 Tuinproject dag 1 4990
    Beeld: Present
  • 12 3 2024 Tuinproject dag 1 5002
    Beeld: Present
  • 12 3 2024 Tuinproject dag 1 4891
    Beeld: Present

Drie etappes

De verbouwingen worden door de vrijwilligers in drie etappes gedaan. “Eerst halen we alle stenen eruit en komt er zwart zand voorin de tuinen van de woningen te liggen”, zegt Broeksma. “Op dag twee gaan we planten aan brengen en tot slot wordt alles netjes afgerond.” Iedere dag wordt er samen geluncht en op woensdag is er een feest met een barbecue en een springkussen.

Niet altijd een goed einde

Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn binnen het project. “Het vorige project dat we hebben gedaan ligt er inmiddels alweer slecht bij. Mensen deden dan leuk mee tijdens het project en kijken daarna niet meer om naar het groen”, zegt Boersma. “Dat doet mij wel pijn. Toch denk ik dat dit nu niet het geval is.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.