Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Oldenzaal pakt regie bij ontwikkeling ‘houtzagerijterrein’

Houtzagerijterrein
Het gemeentebestuur wil met een ‘voorkeursrechtbeschikking’ de regie pakken bij toekomstige ontwikkelingen op het voormalige houtzagerijterrein aan de Enschedesestraat.
Beeld: Redactie Twente FM

Met een zogenaamde ‘voorkeursrechtbeschikking’ wil het gemeentebestuur van Oldenzaal de regie pakken (en houden) bij toekomstige ontwikkelingen op het bedrijventerrein in de ‘taartpunt’ Enschedesestraat-Lossersestraat-Oude Lossersestraat. Concreet betekent dit dat de gemeente het eerste recht van koop krijgt op vijf percelen met opstallen en (bedrijfs)woningen om – bijvoorbeeld – woningbouw op deze plek mogelijk te maken.

‘Ongewenste ontwikkelingen’

Het college grijpt een artikel uit de Omgevingswet in eerste instantie aan om ‘ongewenste ontwikkelingen’ tegen te gaan op deze locatie waar ooit een houtzagerij was gevestigd. Zo’n ongewenste ontwikkeling deed zich voor toen eind vorig jaar op het terrein 160.000 liter vervuild afvalwater werd aangetroffen bij een inmiddels failliet houtbewerkingsbedrijf. De gemeente draait vooralsnog zelf op voor de kosten van de afvoer en probeert deze langs juridische weg te verhalen op de failliete vervuiler.

Geen onteigening meer nodig

De ‘voorkeursrechtbeschikking’ biedt de gemeente de mogelijkheid om de regie van het terrein over te nemen. De verschillende eigenaren zijn op de hoogte gebracht van het voorstel van het college, dat op 27 mei aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Bij groen licht van de raad geldt de voorkeursrechtbeschikking voor een periode van drie jaar. Volgens verantwoordelijk wethouder Rob Christenhusz betekent deze voor hem nieuwe procedure onder meer dat onteigening niet meer nodig is.

Woningbouw ligt voor de hand

Over wat er dan in de toekomst op deze ‘markante plek’ zou moeten komen spreekt de wethouder zich nog niet duidelijk uit. Al laat hij wel doorschemeren dat woningbouw voor de hand ligt. Formeel heet het, dat behalve woningbouw ook ‘intensivering bedrijfsfunctie en/of andere niet-agrarische functies al dan niet met bijbehorende voorzieningen/functies’ mogelijk is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.