Verkeer
Stuur appje
Zoek

Potje voor bestrijding eikenprocessierups in Oldenzaal naar onderhoud bomen

Eikenprocessierups in boom
Beeld: Leon de Man

Nu het aantal meldingen over overlast door de eikenprocessierups de afgelopen jaren fors is teruggelopen in Oldenzaal, is er volgens het gemeentebestuur niet langer extra geld nodig voor de bestrijding ervan. Het college stelt de gemeenteraad voor om de 45.000 euro, die daarmee vrijkomt, te besteden aan het onderhoud van bomen.

Bomen kwetsbaarder

Dat laatste is volgens wethouder Evelien Zinkweg hard nodig omdat bomen kwetsbaarder zijn geworden door extreme droogte en regenval als gevolg van klimaatverandering. “Omdat er voor het onderhoud van bomen daardoor iets meer geld nodig is, vragen we de raad of we het geld dat vrijkomt daarvoor mogen gebruiken.”

Gebreken sneller in kaart

Sinds 2020 worden de gemeentelijke bomen in Oldenzaal periodiek gecontroleerd met een vernieuwd bomenbeheersysteem. Daardoor kunnen eventuele gebreken – al dan niet ten gevolge van klimaatverandering – sneller in kaart worden gebracht en verholpen. Belangrijk volgens wethouder Zinkweg omdat hierdoor de veiligheid in de openbare ruimte wordt verhoogd.

Preventieve bestrijding stopt

Een paar jaar geleden, toen er sprake was van een enorme piek was in de overlast door de processierups, stelde de gemeenteraad extra middelen beschikbaar om de overlast te beperken. Dit is nu niet meer nodig omdat de gemeente stopt met de preventieve bestrijding met nematoden (kleine aaltjes). Wethouder Zinkweg: “We blijven nog wel wegzuigen wanneer er nesten zitten.”

Audiofragment
Hoe zit het met de wegenlegger en eikenprocessierups? | Evelien Zinkweg
Wat is een wegenlegger en hoe zit het met de bestrijding van de eikenprocessierups?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.