Verkeer
Stuur appje
Zoek

Startsein bouw voor duurzaam en toekomstbestendig zwembad Brilmansdennen in Losser

Wethouder Jan Engels en Jan Wilms regiodirecteur
Wethouder Jan Engels (links) en regiodirecteur Jan Wilms
Beeld: Gemeente Losser

Een (bijna) geheel gasvrij en energieneutraal zwembad, dat is het doel van de verduurzaming van zwembad Brilmansdennen in Losser. Wethouder Jan Engels en Jan Wilms, regiodirecteur van Van Dorp Installaties, tekenden donderdag 14 maart de bouwteamovereenkomst daarvoor.

Aquathermie

Zwembad Brilmansdennen, aan de Bookholtlaan in Losser, wordt de komende periode verduurzaamd. Het plan is om een (bijna) geheel gasvrij en energieneutraal gebouw te creëren. Wethouder Jan Engels: “Dit doen we onder andere door enkele installaties te vervangen, warmtepompen te plaatsen en aquathermie te gaan gebruiken. De aquathermie zal in dit geval gebruik maken van de restwarmte uit gezuiverd rioolwater voor de verwarming van het zwembad. Dit water stroomt straks vanaf de rioolwaterzuivering, onder Wonen aan het Dinkeldal, naar het zwembad."

“Als de warmte uit dit water gehaald is stroomt het water eerst naar de historische Dorpsbleek”

"Als de warmte dan uit dit water gehaald is stroomt het water eerst naar de historische Dorpsbleek. Zo zorgen we ervoor dat er in de Bleek een constant waterpeil is, en deze in droge perioden niet meer zonder water komt te staan. Uiteindelijk stroomt het water richting de Dinkel. Een uniek project, waarin klimaatadaptatie, duurzaamheid en erfgoed samen komen!”

Bouwteam

Om deze verduurzamingsslag goed vorm te geven wordt er gewerkt in een zogenaamd bouwteam. Waarbij aannemer, gemeente en adviseur Amfius samen aan het werk gaan. Uit de aanbestedingsprocedure is Van Dorp Installaties als aannemer naar voren gekomen. Samen met de aannemer gaat de gemeente nu aan de slag met het ontwerpen en uitvoeren van de plannen. Eind dit jaar zijn de eerste werkzaamheden afgerond.

Vleermuizen

Ook wordt er, in verband met de aanwezigheid van vleermuizen, dit jaar een flora en faunaonderzoek uitgevoerd. Als de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn kan volgend jaar het dak geïsoleerd en vervangen worden. Daarna worden er ook zonnepanelen op het dak geplaatst. “Zo zorgen we voor een duurzamer en toekomstbestendig zwembad in Losser.” aldus wethouder Engels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.