Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zowel jong als oud bij drukbezochte eerste ‘dialectkwis’ in Wierden: ‘Het Twents verdwijnt niet’

Het is de dialectmaand en dat betekent dat er overal in de streek activiteiten zijn rondom de streektaal. Zo ook in Wierden, waar de Historische Kring Wederden voor het eerst een dialectquiz organiseert in het Harmoniegebouw. “Er komen ruim zestig mensen”, vertelt Ria Broeze, voorzitter van de dialectwerkgroep.

Dat de Twentse taal nog volop leeft, wordt bevestigd in het aantal aanmeldingen. Wegens de tientallen deelnemers, was de dialectgroep genoodzaakt om een grotere zaal op te zoeken voor de eerste editie van deze quiz.

‘Wat is ne bössel?’

Het programma zit bomvol met de Nedersaksische taal en geschiedenis van Wierden. Zo werden de deelnemers bijvoorbeeld gevraagd wat een ‘bössel’ is, of welke oude Wierdenaar ze op de foto zien. “Zo’n activiteit kost meer voorbereiding dan je denkt”, legt Broeze uit. “We hadden het eigenlijk vorige week af willen hebben. Uiteindelijk gaat het om de gezelligheid.”

  • Dialectquiz Wierden
    Beeld: Niels Wesselink
  • Dialectquiz Wierden 2
    Beeld: Niels Wesselink

Zeventien jaar

“De jongste deelnemer is zeventien en de oudste is een dame van ongeveer tachtig”, aldus de voorzitter van de dialectgroep. De Twentse taal leeft in Wierden ook onder de jongeren. “We spreken Twents op school, in de keet, eigenlijk overal wel”, vertellen de jonge deelnemers Tim, Senna, Sven en Ruben in koor.

“Twents leer je door piratenmuziek te luisteren”

Hoe het komt dat de jeugd nog goed Twents spreekt? Dat weet deelnemer Tim Broeze wel: “Je leert Twents door piratenmuziek te luisteren!” Via de oma van een van de jongeren kwamen ze vervolgens bij de dialectquiz. Maar die blijkt toch nog niet zo makkelijk te zijn. “Het valt me nog best wel tegen”, lacht een van de jonge deelnemers tijdens de quiz. Maar aan plezier geen gebrek bij de jeugd.

Audiofragment
Dialectquiz | Ria Broeze
Dialectquiz in Wierden met 50 deelnemers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.