Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

'Beestachtige' Niels Overweg van FC Twente: 'Ze vonden mij een vervelende voetballer'

Hij voetbalde van 1973 tot en met 1975 bij FC Twente. Niels Overweg, een houwdegen en sloper in de achterhoede van de Enschedese profclub. “Johnny Bosman zei eens dat ie tegen mij het meest vervelend vond spelen. Omdat ik er zo beestachtig uitzag”, lacht Overweg, die deze maandag aan tafel zit bij 1Twente Voetbaltijd.

De centrale verdediger stond z’n mannetje. Was fors, groot, had lang haar en een baard en greep hard in als het nodig was. “Er zijn bijna geen spelers meer zoals ik. John de Wolf was er ook zo één. Je moet indruk maken, dat mis ik wel eens.”

Melkbekkies

Niets Overweg schampert dan ook over de nieuwe lichting verdedigers, die hij dit weekend zag. Max Bruns bij FC Twente en Thomas Beelen bij Feyenoord. “Goeie voetballers hoor, maar het zijn van die melkbekkies. Als die internationaal gaan spelen…. Kijk maar eens naar Engeland. Wat daar staat: nou, dan komt er wat.”

Memorabele wedstrijden

Spitz Kohn haalde de verdediger in het seizoen ‘74/’75 naar Enschede, waar hij zeven seizoenen speelde. Memorabele wedstrijden die Overweg voetbalde, zijn de finales om de KNVB-beker en de UEFA-cup. Vier keer speelde hij in het Nederlands Elftal.

“Die verdedigers Bruns en Beelen zijn van die melkbakkies”

Beste keeper

Inmiddels is de oud-voetballer van FC Twente 75 en zit hij elke twee weken in de Grolsch Veste met zijn schoonzoon en twee kleinzoons op de tribune. Hij is fan en vindt Lars Unnerstall de beste keeper van Nederland. “Snap niet dat PSV hem heeft laten gaan. Er moet daar iets zijn gebeurd.” De wedstrijd tegen PSV had volgens hem gewoon in een gelijkspel moeten eindigen: “Twente speelde goed.”

Onafscheidelijke pet

De Amsterdammer met de onafscheidelijke pet - ‘omdat ik een fan ben van Peaky Blinders’ -, die het zo lang in Twente volhield, zit volgende zeker weer bij zijn club op de tribune voor de derby tegen Heracles. “Ik hoop dat de Almeloërs erin blijven. Ze horen erbij, ik gun ze het. Maar Twente gaat die wedstrijd winnen met 3-0.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.