Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Oudheidkamer Twente houdt lezingen over pronkstukken uit eigen collectie: ‘Een terugblik naar vroeger’

Meer dan honderdduizend stukken van een onschatbare waarde. Deze staan allemaal in de Oudheidkamer in Enschede. Sommige voorwerpen worden behandeld in de nieuwe reeks aan lezingen: Twentse tijdreizigers.

De Oudheidkamer verzamelt al ruim honderd jaar speciale voorwerpen. Dit jaar wil deze vereniging specifieke onderdelen uitlichten. “Riet Strijker kwam met het idee samen te werken met de Museumfabriek", vertelt Adrie Hemmink, bestuurslid van de Oudheidkamer. “Die zijn elke dinsdagavond open, dus daar kunnen we mooi gebruik van maken en een lezing houden.”

Textielbeat en Kunstkring

Afgelopen dinsdag was de eerste lezing van het jaar: ‘Textielbeat'. Deze avond ging over Poparchief Twente. Er is verteld door Hans ten Brummelhuis over Twentse en Enschede bandjes in de jaren 60 en 70. “Er waren wel zestig mensen. Het was een terugblik naar vroeger. Veel aanwezigen beleefden hun jeugd weer een beetje opnieuw, en voelden een hoop nostalgie.”

De tweede lezing, op 16 april, heeft de Twentse Kunstkring als onderwerp. Riet Strijker is deze avond aan het woord. De Kunstkring is in 1934 opgericht en heeft tot 1960 bestaan. Rabbers, Bolink, Krol, de Wijs en veel meer schilders waren lid van deze groep. Na april zijn er even geen lezingen. De eerstvolgende is dan in oktober. “Het programma is nog niet bekend, maar we zijn er druk mee bezig. Eén van de lezingen gaat over de streeksieraden en juwelen uit de collectie. En dat vind ik echt de pronkstukken van de Oudheidkamer.”

“Wij willen met de verzamelde collectie mensen iets leren, dat is ons doel.”

Laagdrempelig

“We weten nog niet of dit een populaire attractie is. De eerste avond was goed bezocht, maar het is nog erg nieuw. Voorlopig lijkt het wel dat de mensen interesse hebben”, vertelt Adrie. De organisatie heeft geprobeerd om het voor iedereen geschikt te maken. “Het is laagdrempelig. De lezingen duren 45 minuten. Dus ook voor jongeren is dat goed te doen, maar het is nog een beetje puzzelen hoe we die het beste bereiken. Wij willen met de verzamelde collectie mensen iets leren, dat is ons doel.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.