Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Twents Theater brengt voorstelling 'Kiet of Dubbel': “Een mix van de Twentse en Nederlandse taal”

Twents Theater staat van 4 tot en met 7 april 2024 in de Schouwburg Hengelo met de voorstelling Kiet of Dubbel. Een voorstelling met show, muziek, dans en natuurlijk een toneelstuk. De voorbereidingen onder leiding van regisseur Gerrit Egbertzen zijn in volle gang.

Kiet of Dubbel

“De voorstelling is gebaseerd op thema’s van het heden,” zegt actrice Wendy Tiemes. Ze speelt de rol van Sofie, de directrice van een gezondheidscentrum. Het stuk gaat over de boerderij van Aart en Clara dat is omgevormd tot een succesvolle antiekzaak na onteigening door de overheid vanwege stikstofproblemen. Daarnaast zijn er nog veel meer dingen aan de hand, van een goedlopende B&B tot aan antiekverkopers die veel succes lijken te hebben met beleggen in bitcoin.

“Het stuk gaat over geld, spelen ze kiet of maken ze dubbel, dus verliezen ze qua geld of maken ze er een enorm mooi bedrag van,” legt Wendy uit. "Ook Vincent van Gogh komt voorbij, maar wat die er nou allemaal mee te maken heeft, wordt later in de voorstelling duidelijk."

Repetitieweekend

Wendy zit pas sinds 2019 bij het Twents Theater, dat was vlak voor de coronatijd. De voorstelling die het jaar daarop gespeeld zou worden had de titel ‘Overtijd’. “Het was met recht overtijd, want die voorstelling konden we pas jaren later opvoeren.” Kiet of Dubbel wordt dus de derde voorstelling van Wendy.

Laura Sterken speelt Leonie in de voorstelling. Het is de eerste keer dat ze meedoet. “Dat gaat heel goed en het is heel leuk om te doen.” Met de voorbereiding van Kiet of Dubbel verloopt alles voorspoedig, zegt ze “Elke maandagavond is er repetitie en vorige week hebben we een repetitieweekend gehad en deze week weer. Dan komen we met alle disciplines samen en dat is heel gezellig. Het is een leuke club mensen."

Lees verder onder de afbeelding.


DSCF6710
Acteurs van het Twents Theater tijdens een repetitie van Kiet of Dubbel
Beeld: Twents Theater

Half Twents, half Nederlands

Twents Theater heeft voor het eerst ervoor gekozen om het stuk half in het Twents en half in het Nederlands te doen. Ze hebben hiervoor gekozen zodat iedereen van de voorstelling kan genieten, Tukker of niet. “Het is wel belangrijk om de Twentse taal door te geven.” Twents wordt de laatste tijd weer veel gesproken door jongeren. “Je kan in het Twents veel humor kwijt.”

Meer info: Twentstheater.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.