Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raad van State keurt uitbreiding Pelle's Eten en Drinken in Deurningen goed

Pelle
Terras Pelle’s Eten en Drinken in Deurningen
Beeld: Pelle's Eten en Drinken

Buren van restaurant Pelle’s Eten en Drinken aan de Hoofdstraat in Deurningen hebben bot gevangen met hun lange lijst met klachten en bezwaren over de activiteiten van het restaurant. Ze vechten al jaren tegen overlast van het restaurant en de in hun ogen illegale uitbreiding. Woensdag oordeelde de Raad van State dat de uitbreiding niet illegaal is en dat de overlast binnen de normen blijft.

De gemeente Dinkelland gaf met diverse vergunningen toestemming voor het aanleggen van een terras en de verbouwing van een naastgelegen pand voor de vestiging van een ijssalon, een eetgedeelte en een indoorspeelruimte. Dat gebeurde niet op de meest heldere manier. En dat was voor de buren een aanleiding voor het starten van veel juridische procedures. Het werd een chaos. Maar de Raad van State concludeert dat de gemeente uiteindelijk toch rechtmatig heeft gehandeld.

Terras

De buren deden meerdere handhavingsverzoeken die volgens de Raad allemaal terecht door de gemeente zijn afgewezen. Vorig jaar werd het terras van Pelle’s Eten en Drinken verkozen als beste terras van Nederland. Maar volgens de buren is dit een van de grote bronnen van overlast. Bovendien was het inmiddels aangelegde terras groter dan de vergunning toelaat. Dus werd een handhavingsverzoek bij de gemeente ingediend.

Dat werd afgewezen. De overtreding werd gedoogd vanwege de moeilijke omstandigheden waarin horecabedrijven verkeerden tijdens de coronapandemie. De Raad van State heeft hier geen oordeel over, omdat dit bezwaar pas later in de procedure is aangevoerd. Daarom is het niet in behandeling genomen. De gemeente zal nu vermoedelijk wel toezien dat het terras voldoet aan de afmetingen in de vergunning.

Meting

Volgens de Raad is niet gebleken dat er op het terras de geluidsnormen worden overschreden. Bij een controle van de Omgevingsdienst Twente hoefden volgens de Raad de stemgeluiden van terrasbezoekers niet te worden meegenomen. Dat is nu eenmaal de regel. Ook is het lawaai bij de gevel van de buren gemeten. De Raad vindt het niet aannemelijk dat het woonklimaat bij de woning van de buren sterk wordt aangetast.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.