Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

'Blow-out' tijdens boorwerkzaamheden TenneT oorzaak van afsluiting afslag Diamantstraat in Hengelo

Afgesloten fietstunnel diamantstraat
De fietstunnel onder de Diamantstraat is afgesloten.
Beeld: 1Twente

De afsluiting in Hengelo van de afslag naar de Diamantstraat vanaf de Haaksbergerstraat en de fietstunnel is het gevolg van een zogenaamde 'blow-out' die tijdens werkzaamheden van TenneT is opgetreden. Dat laat het elektriciteitsbedrijf weten. Door de bijzondere samenstelling van de Twentse ondergrond is het smeermiddel ongecontroleerd naar de oppervlakte gekomen. Voorlopig liggen de boorwerkzaamheden stil. Het is onbekend wanneer de problemen zijn opgelost en de weg weer open kan.

Blow-out

Een blow-out doet zich voor wanneer er tijdens het boren ongecontroleerd materiaal naar de oppervlakte komt. De stof bentoniet kwam tijdens het boren omhoog naar de oppervlakte. Bentoniet is een kleisoort die tijdens het boorproces als smeermiddel wordt gebruikt. Bentoniet wordt bijvoorbeeld ook als alternatief gebruikt voor in de kattenbak.

Opruimwerkzaamheden

Volgens TenneT komen dit soort blow-outs vaker voor in Twente vanwege de unieke eigenschappen van de Twentse bodem. "We hebben van tevoren goed onderzoek gedaan en daaruit bleek dat er een kans bestond dat dit kon gebeuren", zegt een woordvoerder.

Het wegdek is inmiddels gereinigd en nu wordt er nog onderzocht hoe het nog aanwezige bentoniet in de ondergrond opgeruimd kan worden.

Voorlopig dicht

Voorlopig liggen de boorwerkzaamheden stil. Hoe lang de werkstop gaat duren, weet TenneT niet. Het bedrijf gaat eerst onderzoek doen naar hoe de werkzaamheden veilig hervat kunnen worden. De gemeente Hengelo laat weten experts in te schakelen om de fietstunnel te onderzoeken op veiligheid. Tot die tijd blijven de fietstunnel en de afslag naar de Diamantstraat dicht.

Stroomkabels

TenneT is bezig met het aanleggen van een forse 110kV stroomkabel vanaf hoogspanningsstation Hengelo-Oele, nabij autodealer Huiskes-Kokkeler, naar afvalverwerker Twence en naar Nobian. Hierdoor moet er geboord worden onder de Haaksbergerstraat door.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.