Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste generatie Molukkers in Twente mag na 73 jaar niet vergeten worden

Molukers 21 maart
Beeld: Paul Salakory

Voor de Molukse gemeenschap - ook in Twente - is 21 maart nog altijd een belangrijke dag. Op deze dag, nu 73 jaar geleden, kwamen de eerste KNIL- militairen vanuit de Molukken per boot aan in Rotterdam en Amsterdam. Paul Salakory van de Stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel zet zich er voor in dat de geschiedenis van deze ‘eerste generatie’ niet vergeten wordt.

Geschiedenis levend houden

Salakory doet dat onder meer door ‘story telling’. Zo hield hij vorige week een lezing voor de Historische Kring Hellendoorn. “Daar waren ongeveer 100 belangstellenden aanwezig. Dat doet mij goed.” Verder is er een afspraak gemaakt met middelbare school De Passie in Wierden om op de laatste schooldag aandacht te besteden aan de geschiedenis van de Molukkers in deze regio. “Vorig jaar heb ik leerlingen meegenomen naar de Molukse wijk in Wierden. En daarna naar het monument van het voormalige kamp Vossenbosch.”

Eerste generatie is er bijna niet meer

In dat kamp werden ruim 70 jaar geleden de Molukkers in eerste instantie opgevangen na hun aankomst in Twente, waarna ze uiteindelijk meer permanent werden gehuisvest in gemeenten als Hellendoorn, Almelo, Wierden en Rijssen-Holten. Van die eerste generatie ‘Twentse’ Molukkers is volgens Salakory bijnaniemand meer over. “In Wierden zijn er nog een man en een vrouw en voor derest zijn ze er niet meer.”

Derde generatie aan zet

Paul Salakory – zelf tweede generatie Molukkers in Twente – constateert dat de geschiedenis van de Molukkers ‘in den vreemde’ de mensen nog altijd bezig houdt. Het is nu volgens hem aan de derde generatie om het stokje overneemt, zodat de verhalen verder worden doorverteld. “De derde generatie krijgt het besef dat ze het over moeten nemen, nu hun ouders beginnen om te vallen.” De Stichting Molukkers in Overijssel, intussen, kijkt vooruit naar het moment dat het 75 jaar geleden is dat de eerste generatie aankwam in Nederland. Dat is over 2 jaar.

Audiofragment
1951 komt de eerste groep Molukse KNIL-militairen in Nederland | Paul Salakory
Op 21 maart 1951 arriveerde de eerste groep Molukse KNIL-militairen in Nederland. Ze kwamen per boot aan in Rotterdam. In 1951 verscheept Nederland in totaal via twaalf verschillende overtochten deze 3.578 beroepsmilitairen en niet-militairen. Samen met hun gezinnen gaat het om een totaal van circa 12.500 mensen. Een groot deel kwam in Twente terecht.
Paul salakory jaren 70
Beeld: Paul Salakory
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.