Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Digitale criminaliteit de baas met actiedag in Oost-Nederland: ‘We willen elke doelgroep bereiken’

Digitale criminaliteit komt steeds vaker voor. Dagelijks zijn er meer dan twintig slachtoffers in Oost-Nederland. Nog steeds hebben veel mensen hun digitale bescherming niet orde. En daarom komen op 2 april meerdere organisaties gezamenlijk in actie onder de noemer Echt Niet Vandaag.

Sinds het begin van het coronavirus is er meer digitale criminaliteit, terwijl de ‘klassieke’ misdaden juist afnemen. “Het is booming. Iedereen kent tegenwoordig de mailtjes van de prins uit een ver Oosters land die je een miljoen euro belooft", vertelt Jop Wieffer, van veiligheidsnetwerk Oost-Nederland. Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland willen aandacht generen voor dit thema. “Het probleem is erg groot. Maar het is iets wat uit het zicht speelt.”

Meer dan 2 april

Het moet niet alleen bij deze dag blijven, want na 2 april is het probleem niet ineens verdwenen volgens Wieffer. “Eigenlijk moeten we elke dag een actie tegen digitale criminaliteit hebben. Als de samenwerking die hierdoor ontstaan is, zou blijven hangen, zou dat geweldig zijn. Dan kan onze actie nog een vervolg krijgen", zegt hij. “Iedereen heeft een stukje van de puzzel, en we moeten gezamenlijk een oplossing vinden.”

“Wij willen met zo veel mogelijk partijen krachten bundelen en informatie uitwisselen. Zo zijn we sterker dan één.”

Echt Niet Vandaag

Bewustwording en preventie zijn de termen die op de actiedag centraal staan. “Wij richten ons op de doelgroepen die kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld de mensen met minder digitale vaardigheden. Maar het kan iedereen overkomen. Criminelen worden steeds slimmer", zegt Wieffer. Ondertussen staan er al tachtig acties gepland, maar dat is niet het eindpunt. “We gaan voor de honderd. We proberen elke doelgroep aan te spreken. Voor jongeren gebeurt er iets op scholen, voor ouderen iets in bibliotheken en voor bedrijven iets bij banken. Wij willen met zo veel mogelijk partijen krachten bundelen en informatie uitwisselen. Zo zijn we sterker dan één.”

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn basiselementen die je kunnen helpen om je weerbaarheid te verhogen: sterke wachtwoorden en zogeheten tweestapsverificatie. Veel mensen hebben dit soort dingen niet op orde. “Vaak denken mensen ‘oh ja dat moet ik nog doen’. Of ze hebben een gebrek aan kennis. Het gebeurt ook dat mensen zich alleen zorgen maken over een ander, een opa of oma bijvoorbeeld.”

Toch niet voorkomen?

Stel dat een betere bescherming niet werkt, dan kan je verdere stappen ondernemen. “Zodra het strafbaar is of als je het vermoeden hebt dat het dit is, kun je aangifte doen. Dan kan het gaan over verliezen van geld, afpersing of bedreiging.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.