Verkeer
Stuur appje
Zoek

Politie Tubbergen en Dinkelland vragen aandacht voor onderbelichte vorm van criminaliteit met Blauwe Tegel

De provincie, NVWA, groene boa's en politie kwamen donderdag 21 maart bij elkaar om een 'Blauwe Tegel' te leggen voor het gemeentehuis in Tubbergen. De tegel is een symbolisch blijk van erkenning voor de goede samenwerking tussen al deze partijen. "Het is de negende Blauwe Tegel van Nederland en de tweede in Twente", vertelt politieagent Maaike Schreurs, leidinggevende van het wijkteam in Dinkelland.

Half februari 2022 werden er in de gemeente Tubbergen 100 meter aan zogenoemde mistnetten gevonden. Deze netten worden gebruikt voor het illegaal vangen van beschermde vogelsoorten. Deze vondst was het begin van een groot onderzoek naar deze 'onderbelichte vorm van criminaliteit', waarbij diverse partijen hun handen ineen sloegen en de krachten bundelden.

Vuurwapens en cashgeld

Een kleine anderhalf jaar na de start van het onderzoek hebben er in de gemeente Tubbergen twee zoekingen plaatsgevonden. Hierbij zijn 96 vogels, vuurwapens en 40.000 cashgeld in beslag genomen.

“Veel gevangen vogeltjes overleven het niet”

Hoe dit precies in zijn werk gaat? "De vogeltjes worden gevangen in het mistnet, waarna ze door de stroper worden geringd, alleen dan kunnen ze verkocht worden", legt politieagent Maaike Schreurs uit. Normaliter worden deze vogels gekweekt en geringd als ze nog niet volgroeid zijn. Dan passen de ringen nog. "De stropers vangen en ringen volwassen vogels, waardoor soms het pootje breekt. Veel gevangen vogeltjes overleven dit niet."

Bevestiging goede samenwerking

Dit gezamenlijk onderzoek in gemeente Tubbergen en Dinkelland is een bevestiging van de goede samenwerking tussen boswachters, de provincie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie. Om de sterke samenwerking te markeren is deze donderdag in samenwerking met stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) een blauwe(groene) tegel gelegd.

Blauw(groene) Tegel

De tegel heeft in de gemeente Tubbergen een uniek karakter. Voor het eerst in Nederland heeft de symbolische tegel een ander ontwerp. "Hij is ook een beetje groen, wat perfect past in dit gebied", vertelt Lies Fris van de stichting WEP in haar toespraak. Politieagent Schreurs hoopt dat door deze tegel meer aandacht komt voor deze onderbelichte vorm van criminaliteit.

Blauwe tegel illegale vogelhandel
Lees ook
Krachten in Tubbergen gebundeld in strijd tegen illegale vogelhandel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.