Verkeer
Stuur appje
Zoek

Financiële pijn vernieuwbouw Franciscusschool Oldenzaal over langere tijd ‘uitgesmeerd’

Franciscusschool
Door de afschrijvingstermijn te verlengen wordt de financiële pijn door de grote kostenoverschrijding bij vernieuwbouw van de Franciscusschool wat verzacht.
Beeld: Redactie Twente FM

Tijdens het Politiek Forum over vernieuwbouw en verduurzaming van de monumentale Franciscusschool in Oldenzaal werd wethouder Maaike Rödel het vuur nog na aan de schenen gelegd. Niet voor niets: De kosten bleken met maar liefst bijna 2,3 miljoen te zijn gestegen. Toch kan de wethouder maandagavond met een gerust hart de raadsvergadering in omdat het college er in is geslaagd de financiële pijn wat te verzachten door de lasten over een langere periode ‘uit te smeren’.

KONOT staat garant

Heronderhandelingen met de stichting Katholiek Onderwijs Noord Oost Twente (KONOT) hebben er toe geleid dat de afschrijvingstermijn van het totale krediet (5.336.000 miljoen euro) wordt verlengd van 25 naar 40 jaar. KONOT heeft zich hiermee bereid verklaard voor 40 jaar onderwijs in de Franciscusschool te garanderen. De verlenging van de afschrijvingstermijn houdt ook in dat KONOT het restant van de boekwaarde voor haar rekening neemt wanneer de Franciscusschool eerder aan het onderwijs wordt voltrokken.

Elk nadeel…

Wanneer je daar bij deze grote kostenoverschrijding van kunt spreken, levert de verlenging van de afschrijvingstermijn nog een ‘voordeeltje’ op. Vijftien jaar langer afschrijven betekent namelijk dat de jaarlijkse kapitaallast over de totale investering van 5.336.000 miljoen nog lager uitpakt dan bij het aanvankelijk geraamde investeringsbedrag van 3.045.000 miljoen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.