Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wethouder Oosterbroek, Losser: ‘Incidentele subsidie 2024 en 2025 voor RTV Noordoost Twente’

Marian20 Oosterbroek
Wethouder Marian Oosterbroek
Beeld: Twente FM

Het college van de gemeente Losser stelt de gemeenteraad voor om een incidentele subsidie te verlenen aan stichting RTV Noordoost Twente, waaronder ook Twente FM valt. Het gaat om een bijdrage van 25.000 euro voor de jaren 2024 en 2025.

De streekomroep diende vorig jaar twee extra subsidieverzoeken in bij de Noordoost Twentegemeenten, om de periode van twee jaar tot het nieuwe mediastelsel, dat naar verwachting 1 januari 2026 ingaat, te kunnen overbruggen.

Nieuw mediastelstel

Aanvankelijk zou het nieuwe mediastelsel, waarin het rijk de omroepen financiert, al vanaf 2025 gaan gelden. Dat is inmiddels een jaar opgeschoven. Voor RTV Noordoost Twente betekent dat financieel een lastige situatie, mede omdat een incidentele projectsubsidie van de rijksoverheid kwam te vervallen. Onder andere de gemeente Losser heeft die subsidieaanvragen afgewezen.

Afwijzing

“Het college heeft daar negatief op besloten. Een reden voor die afwijzing is dat er een nieuw mediabestel komt, waarvan niemand nog weet hoe het eruit komt te zien. We vinden niet dat we structurele middelen kunnen toewijzen aan iets waarvan we niet weten hoe het eruit komt te zien”, geeft wethouder Marian Oosterbroek aan.

Overbruggingssubsidie

“We hebben wel gekeken of we een overbruggingssubsidie konden geven, zodat we niet iets afbreken wat we op een later moment weer op zouden moeten bouwen. Dus een incidentele overbrugging tot het nieuwe mediabestel komt. Voor de jaren 2024 en 2025 willen we een incidentele subsidie van 25.000 euro beschikbaar stellen, mits de raad daar toestemming voor geeft.”

Lokale journalistiek

Oosterbroek: “RTV Noordoost Twente is daar niet mee geholpen, maar als gemeente Losser kunnen we niet als enige gemeente iets oplossen waar je als vier gemeenten bij betrokken bent. In ieder geval is er vanuit de gemeente Losser de intentie om de lokale journalistiek een steuntje in de rug te geven, waar de raad nog wel toestemming voor moet geven. Als we straks weten wat het nieuwe mediabestel wordt, gaan we natuurlijk ook in Noordoost Twente verband samen kijken hoe we daar mee omgaan.”

Onafhankelijk nieuwsredactie

De financiële steun is expliciet bedoeld om de onafhankelijke professionele nieuwsredactie van RTV NOT in de overgangsperiode naar 2026 in stand te kunnen houden. Naar verwachting met ingang van 1 januari 2026 wijzigt het omroepstel in Nederland. Het plan is dat er een beperkt aantal streekomroepen komt waarin de huidige lokale omroepen opgaan.

Nieuw landelijk stelsel

Het proces over de vorming van een nieuw landelijk stelsel van en voor lokale omroepen wordt gevolgd door de gemeente Losser. De uitkomst van dit proces is van invloed op de financiering van de lokale – of streekomroepen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.