Verkeer
Stuur appje
Zoek

Buutacademie: Thijs Kemperink en Jan Riesewijk helpen buutreedners in spé

Thijs Kemperink en Jan Riesewijk
Beeld: Redactie Twente FM / 1Twente

De Oldenzaalse Musea hebben in samenspraak met de carnavalsverenigingen in noordoost Twente een Buutacademie in het leven geroepen om de traditie van het buurtreden voor de toekomst veilig te stellen. Cabaretier Thijs Kemperink is aangezocht om zes aanstormende buuttalenten ‘klaar te stomen’ voor de gala’s in januari 2025.

Jan Riesewijk als coach

Thijs zal de deelnemers tijdens vier bijeenkomsten tussen juni 2024 en januari 2025 helpen een mooie act te maken en uit te voeren. Gedurende de hele periode krijgen de deelnemers ook nog een coach toegewezen, die ze meeneemt naar gala’s, in contact brengt met verenigingen en andere buutreedners en advies geeft. Onder anderen buutcoryfee Jan Riesewijk zal de rol van coach op zich nemen.

Thijs biedt vrijheid

Cabaretier Thijs Kemperink is zeker geen onbekende in de carnavalswereld. Al jaren schrijft hij buuts en begeleidt hij jonge mensen tijdens de gala’s in Albergen. Met de Buutacademie wil hij jonge mensen kennis laten maken met de traditie van de buut. Maar hij wil de deelnemers ook de vrijheid bieden om te ontdekken welke vorm het beste bij hen past. Voor het eerste jaar is een individueel traject uitgezet waar zes deelnemers aan mee kunnen doen.

icon_main_info_white_glyph

Immaterieel erfgoed

Sinds april 2021 wordt het carnaval van Noordoost-Twente officieel erkend als immaterieel erfgoed. Het betekent dat het veel meer is dan alleen een feest. Het is een samen zijn, samen doen en samen vieren, overgegeven van generatie op generatie. Belangrijk onderdeel van deze status is dat het erfgoed geborgd wordt voor de toekomst. Vanuit het nieuwe museum De Pelgrim zien de Oldenzaalse Musea een taak voor zichzelf weggelegd in het delen en stimuleren van het immaterieel erfgoed van Twente. De verschillende tradities die horen bij het carnaval van Noordoost-Twente, waaronder het buutreden, zijn daar een belangrijk onderdeel van. Omdat de traditie van het buutreden onder druk staat, onder meer door een beperkte aanwas van nieuwe deelnemers, zetten de musea en de carnavalsverenigingen uit Noordoost-Twente gezamenlijk in op de Buutacademie.

Iedereen kan meedoen

Aanmelding voor de Buutacademie staat open voor iedereen. Ervaring met theater of een andere vorm van op het podium staan is geen vereiste. Wat wel? Deelnemers moeten 14 jaar of ouder zijn, woonachtig in Twente en bereid zijn om tijd vrij te maken om mee te doen aan het gehele traject. Voor het overige zijn de criteria voor deelname nogal voor de hand liggend, zoals: affiniteit met carnaval en mensen willen laten lachen. Voor belangstellenden die het uitgebreide traject niet zien zitten worden er het komende jaar 5 workshops georganiseerd met onderwerpen zoals stemgebruik, lied schrijven, regie en het creëren van je eigen type.

Informatiebijeenkomst

Voor geïnteresseerden in de Buutacademie op 21 april van 14.30 tot 16.00 uur een informatiebijeenkomst bij Pelle's in Deurningen. Aanmelden kan via www.museumdepelgrim.nl/buutacademie. Het traject van de Buutacademie wordt gratis aangeboden door museum De Pelgrim in Oldenzaal in samenwerking met de carnavalsverenigingen in Noordoost-Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.