Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vier windmolens in De Lutte, daar wil het college van Losser het graag bij houden

Jan engels
Wethouder Jan Engels
Beeld: D66 Losser

Het college van de gemeente Losser heeft besloten om een ‘programmeringsafspraak’ te maken met de provincie Overijssel over windenergie in Losser. “Onder regie van de provincie worden vier windmolens geplaatst in De Lutte, en daar willen we het als college graag bij houden”, benadrukt wethouder Jan Engels.

Met het maken van de programmeringsafspraak zorgt het college ervoor dat het aantal windturbines in zoekgebied De Lutte beperkt blijft tot maximaal vier.

“De provincie wil voorkomen dat ze aanvragen voor windturbines in behandeling moet nemen op plaatsen waar ze die niet wil”

De provincie Overijssel maakt met meerdere gemeenten programmeringsafspraken. Het is de bedoeling van de provincie dat de optelsom van de programmeringsafspraken met gemeenten tot ‘schaarse ruimte’ voor aanvragen van vergunningen voor windturbines leidt. “De provincie wil voorkomen dat ze aanvragen voor het plaatsen van windturbines in behandeling moet nemen op plaatsen waar de provincie die eigenlijk niet wil”, legt Engels uit.

Beste garantie

“Dat is precies waarom we deze afspraak met de provincie maken. We willen het graag houden bij de vier windmolens in De Lutte. En door deze afspraak te maken is dat de beste garantie dat het bij die vier, die al in ontwikkeling zijn, blijft.”

Het college legt dit voorstel nu ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad van Losser.

Opdracht gemeente Losser

De gemeente Losser heeft, net als alle andere gemeenten in Nederland, de opdracht om in de komende jaren een hoeveelheid duurzame energie op te wekken door middel van zon- en windenergie.

Grote stappen

Wethouder Jan Engels: “Met één gerealiseerd zonnepark in Overdinkel, één zonnepark in ontwikkeling in Overdinkel en de provinciale plannen voor de ontwikkeling van een aantal windmolens in De Lutte, maken we in onze gemeente grote stappen om deze opdracht te realiseren. Tegelijkertijd zorgen we met deze afspraken ervoor dat er door de provincie, tot minimaal 2030, geen nieuwe projecten voor windenergie worden opgestart in de gemeente Losser.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.