Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Ellen Deckwitz schrijft samen met haar moeder Mieke tekst voor Groot Hengeloos Dictee

240328 Ellen Deckwitz staand Nadine Ancher
Beeld: Nadine Ancher

Ellen Deckwitz verzorgt op donderdag 18 april samen met haar moeder Mieke het Groot Hengeloos Dictee. De schrijfster, die opgroeide in Borne, naar school ging in Hengelo en kind aan huis was in de Hengelose bieb, woont al jaren in Amsterdam. Ze werd onlangs verkozen tot stadsdichter van de hoofdstad.

Toen Gijs Eijsink haar namens de Stichting Hengelo Leest benaderde, zegde Deckwitz direct toe, onder voorwaarde dat ze de tekst samen met haar moeder mocht schrijven. Junior zal de tekst wel alleen voorlezen. Eijsink: "Dat vonden we natuurlijk prima. Haar moeder is neerlandica en onderwijskundige, dus dat zit wel snor."

Prijzen

Ellen Deckwitz heeft inmiddels een cv om u tegen te zeggen. Ze schrijft voor NRC Handelsblad en De Morgen, draagt poëzie voor op podia in binnen- en buitenland, haar werk verschijnt in literaire tijdschriften en bloemlezingen en ze is vertaald in het Duits, Zweeds, Engels, Arabisch, Mongools, Chinees en Frans.

In 2009 kreeg Deckwitz de Meander Dichtprijs toegekend voor haar poëzie. Eind 2009 won ze het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Voor haar bundel 'De steen vreest mij' ontving ze de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar. In 2022 won ze de oudste literaire prijs, de Tollensprijs (sinds 1902 uitgereikt), voor haar gehele oeuvre.

240124 ellen deckwitz facebook
Lees ook
Nieuwe stadsdichter van Amsterdam Ellen Deckwitz leerde lezen in de Hengelose bieb

Ook niet onbelangrijk: ze haalde ooit de finaleweek van De Slimste Mens, won in 2015 De Grote Bijbelquiz en in 2016 de Nationale Boekenquiz.

Nu mag ze, samen met haar moeder Mieke, anderen het vuur aan de schenen leggen met haar tekst voor het Groot Hengeloos Dictee. Dat doet ze op donderdag 18 april. Ook de derde editie wordt gehouden in de raadszaal van ons stadhuis. Aan het dictee kunnen maximaal 48 Hengeloërs deelnemen, waaronder ook bovenbouwscholieren uit het voortgezet onderwijs. De beste scholier wint 100 euro. De beste school en de beste 'gewone' deelnemer krijgen een beker om mee te pronken.

“Het is een geweldige manier om kennis van de best complexe Nederlandse taal te testen.”

Volgens Eijsink is een goed dictee 'moeilijk, maar ook leuk'. "Het is een geweldige manier om kennis van de best complexe Nederlandse taal te testen. Daarnaast is het een spel, waarin onbekende woorden juist opgeschreven, instinkers omzeild en collega’s overwonnen moeten worden." Judith Mulder was in 2022 de eerste winnaar, Petra Bruulsema in 2023 de tweede. Ze hebben beide hun deelname aan de derde aflevering al toegezegd.

icon_main_info_white_glyph

Aanmelden

Dankzij giften van het Lokaal Fonds Hengelo en de gemeente Hengelo is deelname ook dit keer gratis. Elke Hengeloër kan meedoen door haar of zijn naam en telefoonnummer te mailen naar [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.