Verkeer
Stuur appje
Zoek

Afsluiting Mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug: 'Er wordt gedreigd met dwangsommen'

DONE0974 recreatieschap twente
Beeld: Recreatieschap Twente

Op 29 maart zijn de single track mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug opnieuw afgesloten. Dit jaar werden de werkzaamheden vervroegd vanwege het paasweekend.

Het recreatieschap Twente is verantwoordelijk voor het beheer van de fietsroutes in Twente en de Sallandseheuvelrug. Het is een jaarlijks terugkerende verplichte afsluiting. Dit komt voort uit een eerdere aankondiging van de provincie Overijssel, waarin is vastgesteld dat de blauwe mountainbikepaden op de Sallandse Heuvelrug tussen 1 april en 30 september gesloten moeten zijn.

Deze maatregel heeft tot doel de bescherming van de zandhagedis en andere diersoorten te waarborgen, zo verklaarde Han van den Heuvel van het recreatieschap op Twente FM. De werkzaamheden omvatten onder meer het plaatsen van borden, hekken en natuurlijke afzettingen zoals boomstammen. Van den Heuvel: "dat zijn bijna 200 boomstammen die worden ingezet voor dit doel".

Audiofragment
Afsluiting mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug | Han van den Heuvel Recreatieschap Twente
Met ingang van 29 maart zijn de single track mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug afgesloten. De planning van de werkzaamheden is aangepast in verband met het paasweekend. De afsluiting is een jaarlijks terugkerende verplichting, omdat de provincie Overijssel eerder heeft bekendgemaakt dat de blauwe mountainbikepaden op de Sallandse Heuvelrug jaarlijks tussen 1 april en 30 september moeten worden afgesloten.

Juridische stappen

Desondanks zijn er juridische geschillen geweest tussen de provincie en het recreatieschap, wat heeft geleid tot het dreigen met dwangsommen als de routes niet worden afgesloten. "We proberen er wel uit te komen," verklaarde Van den Heuvel, maar hij erkende ook dat het probleem zich verplaatst wanneer de officiële routes gesloten zijn. "Mountainbikers wijken dan uit naar andere niet-afgesloten routes."

Rechtzaken

Het recreatieschap staat voor een uitdaging, aangezien er partijen zijn die juridische stappen ondernemen over diverse mountainbikepaden in Twente. "Er zijn partijen met geld die rechtszaken aanspannen," merkte Van den Heuvel op. Dit benadrukt de complexiteit van het beheer van natuurgebieden in relatie tot recreatieve activiteiten en milieuoverwegingen van het recreatieschap.

icon_main_info_white_glyph

Recreatieschap Twente

Recreatieschap Twente exploiteert en beheert de recreatieparken Het Hulsbeek, Het Rutbeek en Het Lageveld. De organisatie speelt een centrale rol in duurzaam beheer en behoud van de natuurlijke waarde, waardoor deze parken waardevolle plekken zijn voor ontspanning en harmonie tussen mens en de natuur. Tevens ontwikkelt en onderhoudt de organisatie een uitgebreid netwerk van 380 kilometer aan fietspaden en 11.000 kilometer recreatieve routes in Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.