Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Echtpaar Rozeman haalt replica beroemde lijkwade naar Hengelo: 'Verhaal van Jezus' lijden kan niet vaak genoeg verteld worden'

Het is een replica van de Lijkwade van Turijn en zelfs over het origineel zijn de geleerden het niet eens: werd Jezus hierin gewikkeld na zijn overlijden of is dat doek van recentere datum? Toch moeten die replica en de bijbehorende expositie de komende weken mensen naar de Hengelose Lambertusbasiliek trekken. Het gaat de organisatoren vooral om het verhaal erachter: "We willen laten zien hoe Jezus heeft geleden. Dat verhaal van opoffering en verlossing kan niet vaak genoeg worden verteld."

Het Hengelose echtpaar Ruud en Rite Rozeman heeft een priester als zoon. De 39 jaar geleden in de Hasseler Es geboren Erik Rozeman is werkzaam in de Titus Brandsmaparochie in Veenendaal en wijde omgeving. "Vorig jaar zomer combineerden we een bezoek aan Erik met een bezoek aan de expositie 'Wie is de man van de Lijkwade?'. Daarvan waren we zo onder de indruk, dat we besloten deze reizende tentoonstelling naar Hengelo te halen."

“Voor beide verhalen valt iets te zeggen, maar wij neigen ernaar te geloven dat het doek echt is.”

De twee naar eigen zeggen 'oprecht gelovige katholieken' benaderden Joep Habets met die vraag en die was meteen enthousiast. Ruud Rozeman: "Habets trekt al jaren door het land met deze expositie, maar was nog nooit aan deze kant van de IJssel geweest. Daar moest maar eens verandering in komen, vond ook hij."

icon_main_info_white_glyph

Origineel in Turijn

Het origineel van de lijkwade, een eeuwenoud linnen kleed met een vage beeltenis van een man, bevindt zich sinds 1578 in de Dom van Turijn. Volgens vele christenen is dit de lijkwade waarin Jezus werd gewikkeld en begraven, nadat hij aan het kruis gestorven was. Over de echtheid ervan wordt al eeuwen getwist, maar de lijkwade heeft altijd enorm tot de verbeelding van mensen gesproken. In 2010 en 2015 is het doek voor het laatst tentoongesteld geweest, sindsdien niet weer.

De expositie gaat volgens Rozeman niet over de echtheid van de lijkwade, maar wil mensen aan het denken zetten over het lijden en de persoon Jezus Christus. "Wat ons direct trof, waren de afdrukken van de littekens op het doek. Jezus zou gegeseld zijn met 120 zweepslagen, hij droeg een pijnlijke doornenkroon op z'n hoofd en zijn handen en voeten zaten vastgespijkerd aan het kruis. Dat is allemaal zichtbaar en dat moet zo pijnlijk zijn geweest. Het brengt het lijdensverhaal van Christus echt tot leven.”

Pontius Pilatus

Ruud en Rite Rozeman geloven in de echtheid van lijkwade van Turijn, maar gaan daarover niet de discussie aan: "Voor beide verhalen valt iets te zeggen, maar wij neigen ernaar te geloven dat het doek echt is." Rite geeft een voorbeeld: "De man op het doek had twee munten op zijn ogen. Met moderne technieken hebben ze vastgesteld dat die munten inderdaad uit de tijd komen van keizer Tiberius en Pontius Pilatus. En er zijn resten van zaden en vezels op het doek gevonden, die alleen voorkwamen in het gebied rond Jeruzalem.”

icon_main_info_white_glyph

Reizende expositie

‘Wie is de man van de Lijkwade?’ is een reizende expositie van de Stichting Othonia, die zich inzet voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de herkomst van de lijkwade van Turijn, en is al veelvuldig te zien geweest in kerken en basilieken in het zuiden en westen des lands. Deze week is de expositie ingericht in Hengelo. Hij is voor en na vieringen te bekijken, maar ook op zaterdagen 6 en 13 april van 12.00 tot 17.00 uur en op zondagen 7 en 14 april van 11.00 tot 17.00 uur. Aansluitend op de zondagviering van komende zondag houdt Joep Habets een lezing. Op zondag 14 april houdt hij een lezing speciaal voor kinderen. Na Hengelo verhuist de expositie naar Borne, waar zij te zien is in de Stefanshof naast de St. Stephanuskerk.

Dat het doek de tand des tijds zo perfect heeft doorstaan, maakt het voor het echtpaar Rozeman nog aannemelijker dat het 'goddelijke krachten' bezit. Rite: "Er is met het doek door de eeuwen heen van alles gebeurd: brand, natuurgeweld en diefstal. En toch is het er nog steeds. Dat maakt de lijkwade al wonderbaarlijk genoeg."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.